Izveštaj Državne revizorske institucije o poslovanju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje obelodanio je niz krupnih neregularnosti, od kojih su najveće, netačno proknjižavanje participacije pacijenata i nekontrolisanje rada apoteka koje na nezakonit način kupuju lekove, odmah podigle buru u javnosti. Međutim, na 344 strane izveštaja pobrojan je i ogroman broj drugih nepravilnosti u radu RFZO-a.


Tako se sada zna da u direkciji RFZO-a čak sedam visokih rukovodilaca nemaju minimalno radno iskustvo propisano sistematizacijom, među kojima su i zamenik direktora sektora za javne nabavke, zamenik direktora sektora za razvoj i informacione tehnologije i tri načelnika. Time je RFZO isplatio 11,4 miliona dinara bruto plate ljudima koji nisu kvalifikovani za posao koji obavljaju. RFZO je, kako navode revizori, potrošio čak 116,2 miliona dinara na plate koje nisu u skladu sa propisima. Između ostalog, radnicima u direkciji Fonda koji overavaju zdravstvene knjižice povećani su koeficijenti za 10 odsto, iako taj posao po zakonu ne obavljaju oni nego matične filijale RFZO-a. Takođe za 10 odsto povećani su i koeficijenti zaposlenima u sedištu beogradske filijale Fonda po osnovu „učestvovanja u poslovima overe zdravstvenih knjižica“. U filijali Beograd jedan zaposleni koji takođe nema potrebno radno iskustvo dobio je 1,33 miliona dinara bruto plate, dok je drugi, koji nema potrebnu školsku spremu primio 1,12 miliona dinara.

U direkciji RFZO-a zaposleno je 12 ljudi, za čije plate je dato čak 25,2 miliona dinara (više od dva miliona po čoveku), a koji se nalaze na radnim mestima za koja Uredbom o koeficijentima za obračun plata nisu propisani koeficijenti i uslov u pogledu školske spreme. RFZO je u direkciji zaposlio i jednog čoveka za čiju platu je izdvojeno još više – 2,56 miliona dinara, a za čije radno mesto je RFZO predvideo nižu školsku spremu od one koja je definisana Uredbom o koeficijentima. Skoro 34 miliona dinara dato je za zarade 14 radnika koji nisu položili stručni ispit koji se traži za njihovo radno mesto.

Za službena putovanja RFZO je isplatio 1,28 miliona dinara „bez dokaza da je službeno putovanje obavljeno u svrhu poslova iz delokruga rada Fonda“. Više od milion dinara dato je na kupovinu avio-karata, bez sprovođenja neophodnih javnih nabavki.

Fond je delio novac i dupliranjem funkcija. Tako je skoro osam miliona dinara dato članovima Saveta za reformu primarne zdravstvene zaštite po osnovu ugovora o delu, iako u RFZO-u već postoje zaposleni koji obavljaju taj isti posao. Trošilo se i na gorivo i to mnogo. Čak 10,8 miliona dinara dato je na kupovinu benzina, bez sprovedenog postupka javne nabavke. Da to ne bi bilo sve, članovima Upravnog i Nadzornog odbora odobrena je naknada za prevoz od kuće do sedišta RFZO-a i nazad sopstvenim automobilom za prisustvovanje sednicama, u iznosu od 30 odsto od cene jednog litra bezolovnog benzina po pređenom kilometru. Preračunato u realne brojeve, to znači da je RFZO članovima svog Upravnog i Nadzornog odbora davao toliko novca, kao da njihovi automobili troše 30 litara na 100 kilometara! Ilustracije radi, fijat punto troši šest litara, lamborgini galjardo 13,3, a 30 litara troši autobus na sprat!

Da se članovi Upravnog odbora možda ipak ne voze sopstvenim dabldekerima, shvatili su i u samom Fondu, doduše tek kad su im revizori zakucali na vrata i pogledali knjige, pa su naknade za gorivo smanjili tako da sad priznaju samo potrošnju od 10 litara na 100 kilometara. Ukinuli su i naknadu za „izgubljenu zaradu“ zbog dolaska na sednice odbora, koju su do tada članovi uredno primali. RFZO je nemarno postupao i u svom redovnom poslovanju. Tako je ugovorima o građevinskim radovima predvideo i kazne (penale) za sva kašnjenja u obavljanju posla, ali onda nije ni obračunavao ni naplaćivao ugovornu kaznu, kada izvođači nisu na vreme završili radove. Tako je ova institucija oštećena za 2,8 miliona dinara nenaplaćenih penala.

„Od 94 ustanove primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, 44 ustanove su izvršile rashode za plate iz sredstava obaveznog socijalnog osiguranja, iznad utvrđenog iznosa sredstava za ove namene. Više isplaćena sredstva po ovom osnovu iznose 311 miliona dinara“, navodi se u izveštaju DRI.

Na kraju, šta zapravo misle o finansijskom poslovanju RFZO-a, revizori su možda najbolje pokazali sledećom, birokratski preciznom ocenom: „Po našem mišljenju, osim za pitanja navedena u poglavlju II Osnov za mišljenje, tačke 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 19, 20, 21 i 22, transakcije i odluke … u finansijskim izveštajima RFZO-a izvršene su u skladu sa zakonom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari