Svake godine u ovo vreme počinje da nas obuzima specifična radost i iščekivanje novogodišnjih praznika. U zapadnoj Evropi i Americi, pripreme za zimske čarolije počinju još krajem septembra, a na kratko ih prekine i pomuti proslava Noći veštica. Takođe, u svetu je mnogo značajnija proslava Božića, obično u porodičnom krugu ali u atmosferi sveopšteg novogodišnjeg slavlja i sjaja.

Svake godine u ovo vreme počinje da nas obuzima specifična radost i iščekivanje novogodišnjih praznika. U zapadnoj Evropi i Americi, pripreme za zimske čarolije počinju još krajem septembra, a na kratko ih prekine i pomuti proslava Noći veštica. Takođe, u svetu je mnogo značajnija proslava Božića, obično u porodičnom krugu ali u atmosferi sveopšteg novogodišnjeg slavlja i sjaja.
Posebna pažnja posvećuje se ukrašavanju kuće, odnosno stana, i trpeze. Ukoliko imate vremena i želje, dom možete u potpunosti ukrasiti jestivim ukrasima koji se u drugim državama tradicionalno prave ili, uglavnom, kupuju.
Naravno, počinjemo od jelke. Umesto plastičnih ukrasa okačite domaći keks koji možete napraviti u raličitim oblicima i veličinama. To će posebno biti interesantno vašoj deci, pošto će posle dočeka Nove godine moći da se njima i počaste. Za to je najbolji tradicionalni keks od đumbira, odnosno gingerbread, ali može poslužiti i naše licidersko (licitarsko) srce. I kupovne čokoladice u obliku Deda-Mraza, jelke ili običnih kuglica, mogu biti interesantno i slatko rešenje za ukrašavanje jelke. Ornamenti od šećera, kao i raznobojne luše mogu da se kupe ali je lako, zabavno i jeftino napraviti ih i u kući!
U mnogim kućama se od đumbirovog testa pravi i kolač u obliku kuće, koji stoji pored jelke kao ukras. Tradicija pravljenja ovih slatkih ukrasa potiče još od jedanaestog veka a najšire je prihvaćena u Nemačkoj, odakle i potiče bajka braće Grim o Ivici i Marici, koji su utočište našli u kući od slatkiša! Osim u Nemačkoj i okruženju, praksa pravljenja lebkuchen kućica uzela je maha i u Sjedinjenim Državama gde se danas tokom božićnih praznika mogu videti neverovatne kreacije.
Testo sa đumbirom je utrlo put mnogim drugim receptima od testa, tako da je lepo iskoristiti neke od njih i ukrasiti novogodišnju trpezu mekim, delikatno začinjenim hlebom ili toplim kolačima od cimeta. Kao opcija uvek dolaze u obzir domaći posni kolačići sa suvim voćem i orasima. Trpezu je lepo ukrasiti i raznobojnim svećama, te zelenim grančicama ovlaš posutim šećerom u prahu, a potom je na sredinu postaviti glavno jelo ili tortu. Lepo će izgledati i ako u svakom delu stana postavite po jednu dekorisanu činiju sa slatkišima, a tokom novogodišnje noći pored svake od njih može da stoji i po jedna upaljena sveća u boji.
Ukoliko ste ljubitelj koktela ili neobičnih pića, i ona mogu da poprime dekorativni izgled tokom predstojećih praznika. Bezbojnim pićima možete dodati nekoliko kapi likera od mente, Curacao likera ili grenadina, pa će ono poprimiti ugodnu zelenu, plavu ili crvenu boju. Ako ivicu čaše umočite u limun pa potom u kristal-šećer, dobićete još i efekat snežne zimske noći. U mnogim domovima popularno je piće eggnog, odnosno jak punč od jaja i alkoholnog pića – uglavnom vina. Služi se tokom večeri, kad je veselje na vrhuncu. Eggnog je piće sa dubokom evropskom tradicijom ali najveću popularnost je steklo nakon kolonizacije Amerike. Tokom devetnaestog veka ovaj zimski napitak je postao tradicionalno piće i smatralo se da Božić nije pravilno proslavljen ukoliko nije napravljeno dovoljno eggnoga za svakog gosta u kući!
Najbitnija je mašta, jer iza svake dekoracije, iza svakog recepta stoji neko sa sopstvenim poimanjem istorije i tradicije koja se može naći iza novogodišnjih i božićnih praznika. I zbog toga nas oni uvek raduju!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari