Ćulibrk: Sve povlastice za Fijat 1Foto: Printscreen/N1

Svaka vlada Srbije, od Mirka Cvetkovića pa na dalje, dala je Fijatu u Kragujevcu neke povlastice potpisujući izmene i dopune sporazuma, rekao je glavni urednik NIN Milan Ćulibrk na Televiziju N1.

Prema njegovim rečima, Fijat državi ne plaća poreze i doprinose, porez na dobit, a ni dividendu.

Ćulibrk je rekao da je na zaposlene u Fijatu vršen ogroman pritisak da će biti odgovorni ako ta kompanija odluči da ode iz Srbije i da zbog toga 10.000 do 15.000 ljudi ostane bez posla.

Ćulibrk je ocenio da su radnici sve radili po zakonu, jer su prvo najavili štrajk, a potom imali štrajk upozorenja, pa ako je na nekoga trebalo vršiti pritisak, onda je to bio Fijat.

Upitan zašto se čekalo tri nedelje da bi pregovori radnika i poslovodstva počeli, Ćuliobrk kaže da ne zna i da su se verovatno svi nadali da će stvari „leći same od sebe“.

Vlada s jedne strane kaže da nema veze s rim, zato što ne naplaćuje porez na dobit, svoj deo dividende od profita, kao i poreze i doprinose. To nisu desetine miliona evra, to su više stotina miliona evra. Vlada itekako ima veze s tim, kaže Ćulibrk.

On je istakao da je u 2010. i 2011. država po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih dobila manje nego što je isplaćeno članovima Upravnog i Nadzornog odbora Fijata.

Ćulibrk je otkrio da Fijat u Sribji ne plaća ni porez na profit od 15 odsto i da 50 miliona evra na ime tog poreza nije plaćeno državi.

U svakoj drugoj zemlji bi suvlasnik 33 odsto tražio da mu pripadni 33 odsto profita, samo država Srbija ne traži da joj to Fijat plati, zaključio je Ćulibrk.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari