U proteklih devet meseci, zahvaljujući efikasnijoj naplati poreskih prihoda i racionalizaciji rashoda, u budžetu je ostvaren suficit od 37 milijardi dinara, izjavio je juče, na konferenciji za novinare ministar finansija, Mirko Cvetković. On je pojasnio da su tekući budžetski prihodi, osim tekućih rashoda, pokrili i sve one troškove koji se odnose na otplatu inostranog i domaćeg duga za šta je u proteklom delu godine izdvojeno više od 32 milijarde dinara.
– Čak i ako bismo iz redovnih prihoda isključili 25 milijardi dinara dobijenih od prodaje treće licence mobilne telefonije opet bismo bili u plusu, a moj zadatak je da pokušamo da godinu završimo bez deficita ako je to ikako moguće, nezavisno od toga što smo planirali da budžetski deficit iznosi 0,5 odsto BDP – naglasio je Cvetković.
On je podsetio da je Ministarstvo finansija završilo rad na preliminarnoj verziji zakona o restituciji i da planira da tokom naredna dva meseca organizuje četiri okrugla stola na kojima bi predložena rešenja, konkretno bila proverena pre konačne izrade zakona sa koirsnicima denacionalizacije, pravnim i drugim stručnjacima i onima koji će sporvoditi zakon u praksi. Jedan okrugli sto biće posebno posvećen privatizaciji gradskog građevinskog zemljišta.
Komentarišući isplatu budžetskih sredstava političkim partijama i problem koji je naknadno evidentiran u vezi sa visinom sredstava koje su pojedine partije dobile, Cvetković je naglasio da je reč o sistemskom problemu koji je nastao kao posledica neusklađenosti dva zakona.
– Prema Zakonu o finansiranju političkih stranaka, određuju se osnovice i procenti koji pripadaju strankama, a prema Zakonu o budžetskom sistemu izdavaja se ukupna masa sredstava namenjena za finansiranje partija. Tako se ispostavilo da je svim strankama u 2006. godini isplaćeno 62,7 miliona dinara više a ove godine 3,1 milion dinara manje para, što je u prvom slučaju 13 odsto više a u drugom 0,5 odsto manje para nego što je trebalo. Izmenama Zakona o budžetskom sistemu te neusklađenosti će biti anulirane – rekao je Cvetković.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.