Da li je vlada prevarila kamiondžije? 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Bivši radnici Zastave kamiona nastavili su juče proteste zbog neisplaćenih zarada od 2012. do 2016. godine.

Nekadašnji radnici Kamiona (njih 550), koji su juče protestovali na ime neisplaćenih zarada potražuju ukupno 207 miliona dinara, dok iz stečajne mase fabrike, prema proceni Poreske uprave, za uplatu doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje „kamiondžija“ treba da se obezbedi oko 320 miliona dinara.

Predsednik Organizacionog odbora radnika u protestu Milojko Popović rekao je juče novinarima da su bivše „kamiondžije“ prevarene, pošto su u Ministarstvu privrede u više navrata dobijali obećanja da će Vlada Srbije ubrzo da odobri rešavanje njihovog zahteva vezanog za isplatu zaostalih zarada, ali da se to do sada nije desilo. Naprotiv, uprkos dogovoru sa nadležnima u Ministarstvu privrede da se zaostale zarade bivšim radnicima Kamiona isplate aktiviranjem Protokola iz 2008. kojim je predviđeno da država zbrine sve zaposlene u Grupi Zastava i Kamionima do konačnog rešavanja statusa tih fabrika, primena tog dokumenta još uvek čeka „zeleno svetlo“ kabineta Ane Brnabić.

Član Organizacionog odbora protesta bivših radnika Kamiona Milić Micić juče je našem listu kazao da će više desetina bivših radnika Kamiona, u roku od pet – šest dana, podneti krivične prijave protiv šestorice rukovodilaca Grupe Zastava vozila i Zastave kamiona, zbog osnovane sumnje da je bilo teških malverzacija u raspolaganju imovinom te fabrike. Ta krivična prijava će, prema njegovim rečima, biti podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal.

U Srbiji 50.000 radnika traži zaostale plate

– Na poslednjem sastanku u Ministarstvu privrede rečeno nam je da 50.000 radnika u Srbiji ima isti problem kao i mi, odnosno da traži isplatu zaostalih zarada. Radnici Zastave kamioni su, međutim, u prednosti jer imaju potpisan protokol sa Vladom kojim im se garantuje da će država da isplati njihova potraživanja – kaže Milojko Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari