Poplave su nanele veliku štetu sistemu EPS-a od skoro pola milijarde evra, inače bi finansijski rezultat preduzeća bio pozitivan. Prema finansijskom izveštaju za 2014. godinu, u konsolidovanom bilansu uspeha EPS-a iskazan je gubitak u poslovanju od 9,83 milijarde dinara zbog poplava, koje su u velikoj meri uticale na proizvodnju električne energije i uglja.

Podsećamo da je EPS u 2013. godini ostvario neto dobit od 19,28 milijardi dinara i time je bio druga najprofitabilnija kompanija u Srbiji. I prvi kvartal 2014. godine bio je pozitivan i čak bolji u odnosu na prvi kvartal 2013. godine. Da se nastavio takav trend poslovanja EPS bi 2014. godinu završio sa dobitkom – ističu u EPS-u.

U tom preduzeću kažu da su tokom prošle godine elementarne nepogode (poplave, jake kiše i bujice) u više navrata privremeno onemogućile i otežale eksploataciju uglja na površinskim kopovima. Zbog toga je ozbiljno bio ugrožen rad termoelektrana, pa su zato bili i veći troškovi za nabavku energije van sistema EPS-aza 11 odsto, odnosno oko 11,1 milijarda dinara. I troškovi održavanja zbog posledica poplava bili su veći za petinu, odnosu za 19,6 milijardi dinara u odnosu na 2013. godinu.

U ovoj godini, za prvih šest meseci Elektroprivreda Srbije zabeležila je dobit u poslovanju od tri milijarde dinara, umesto gubitka od 10 milijardi dinara.

– Dobro poslovanje je rezultat sprovođenja reformi Vlade Srbije i Programa reorganizacije Elektroprivrede Srbije – tvrde u tom preduzeću.

Podsećanja radi, pokret „Dosta je bilo“ saopštio je da je Elektroprivreda Srbije u 2014. godini ostvarila konsolidovani neto gubitak od 114 miliona evra, ako se u tu cifru uračunaju i subvencije od 25 miliona evra. U tom pokretu smatraju da je glavni razlog za toliki gubitaknenaplaćena, a isporučena struja.