– Gubici koje je Elektroprivreda Srbije ostvarila prošle godine nisu posledica neizmirenih računa za struju, kako tvrdi pokret „Dosta je bilo“, kome je na čelu bivši ministar privrede Saša Radulović, već katastrofalnih majskih poplava, rečeno je Danasu u tom preduzeću.

Poplave su nanele veliku štetu sistemu EPS-a od skoro pola milijarde evra, inače bi finansijski rezultat preduzeća bio pozitivan. Prema finansijskom izveštaju za 2014. godinu, u konsolidovanom bilansu uspeha EPS-a iskazan je gubitak u poslovanju od 9,83 milijarde dinara zbog poplava, koje su u velikoj meri uticale na proizvodnju električne energije i uglja.

Podsećamo da je EPS u 2013. godini ostvario neto dobit od 19,28 milijardi dinara i time je bio druga najprofitabilnija kompanija u Srbiji. I prvi kvartal 2014. godine bio je pozitivan i čak bolji u odnosu na prvi kvartal 2013. godine. Da se nastavio takav trend poslovanja EPS bi 2014. godinu završio sa dobitkom – ističu u EPS-u.

U tom preduzeću kažu da su tokom prošle godine elementarne nepogode (poplave, jake kiše i bujice) u više navrata privremeno onemogućile i otežale eksploataciju uglja na površinskim kopovima. Zbog toga je ozbiljno bio ugrožen rad termoelektrana, pa su zato bili i veći troškovi za nabavku energije van sistema EPS-aza 11 odsto, odnosno oko 11,1 milijarda dinara. I troškovi održavanja zbog posledica poplava bili su veći za petinu, odnosu za 19,6 milijardi dinara u odnosu na 2013. godinu.

U ovoj godini, za prvih šest meseci Elektroprivreda Srbije zabeležila je dobit u poslovanju od tri milijarde dinara, umesto gubitka od 10 milijardi dinara.

– Dobro poslovanje je rezultat sprovođenja reformi Vlade Srbije i Programa reorganizacije Elektroprivrede Srbije – tvrde u tom preduzeću.

Podsećanja radi, pokret „Dosta je bilo“ saopštio je da je Elektroprivreda Srbije u 2014. godini ostvarila konsolidovani neto gubitak od 114 miliona evra, ako se u tu cifru uračunaju i subvencije od 25 miliona evra. U tom pokretu smatraju da je glavni razlog za toliki gubitaknenaplaćena, a isporučena struja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari