Dačić posetio Tjenđin 1

Poslednjeg dana zvanične posete Kini, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić posetio je Tjenđin, gde je imao sastanak sa gradonačelnikom tog grada Vang Dungfengom. 

Gradonačelnik je predstavio potencijale Tjenđina, jednog od četiri kineska grada pod direktnom upravom Vlade NR Kine, sa više od 15 miliona stanovnika, koji poslednjih godina beleži izuzetno dinamičan razvoj, po kome se nalazi na prvom mestu među gradovima na severu Kine. 

BDP Tjenđina u prošloj godini iznosio je oko 250 milijardi dolara, uz rast od 9,1% u prvih devet meseci ove godine i porast investicija od 10% u odnosu na isti period prethodne godine.

Obostrano je konstatovano postojanje značajnih potencijala za jačanje ukupne saradnje između Srbije i Tjenđina, posebno u oblasti ekonomije, investicija i poljoprivrede.

Ocenjeno je da će predstojeće ukidanje viza na obične pasoše za građane Srbije i Kine otvoriti mogućnost za jačanje saradnje u oblasti turizma, zbog čega je potrebno što hitnije otvaranje direktnih avio linija između dve zemlje. 

Vang je izrazio poseban interes za uspostavljanje avio linije između Beograda i Tjenđina, imajući u vidu blizinu Pekinga i plan spajanja ta dva grada. 

Ministar Dačić je posetio i specijalnu ekonomsko-tehnološku zonu u Tjenđinu, kao i fabriku automobila „Great Wall“.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari