Dačić u Nepalu o saradnji privrednih komora 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji boravi u zvaničnoj poseti Nepalu, posetio je danas u Katmanduu Nepalsku privrednu komoru.

U razgovoru sa članovima Privredne komore Nepala i ugladnim zvanicama, šef srpske diplomatije izrazio je zadovoljstvo povodom posete Nepalu. Istakao je da su odnosi Srbije i Nepala tradicionalno dobri, da su zasnovani na uzajamnom razumevanju i poverenju. Naglasio je da sledeće, 2019. godine, Srbija i Nepal obeležavaju 60 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa i izrazio nadu da će i privrednici Srbije i Nepala biti deo obeležavanja ove značajne godišnjice, kako bi se odnosi razvijali još snažnije, navodi se u saopštenju Ministarsrtva spoljnih poslova.

„Vrlo me raduje napredak koji smo poslednjih godina postigli u ekonomskoj saradnji između Srbije i Nepala, posebno kroz prisustvo nepalskih kompanija u Srbiji. Tu svakako najpre mislim na „CG Corp”, koja posluje u okviru „Chaudhary group“ iz Katmandua, i koja je 05. oktobra 2017. godine u Rumi otvorila svoju prvu evropsku fabriku za proizvodnju nudli i drugih polugotovih jela od testenina.“

Ministar Dačić podvukao je da je Srbija je zainteresovana za unapređenje ekonomskih odnosa sa Nepalom, kako na nivou povećanja robne razmene, tako i na nivou investicija i učešća u infrastrukturnim i drugim projektima u Nepalu. Ministar je istakao da srpska ekonomija ima snažan poljoprivredni potencijal i da smo zainteresovani da Nepalu ponudimo poljoprivredne proizvode, i saradnju u oblasti naučno-tehničke saradnje u poljoprivredi, piše u saopštenju za medije.

„Smatram da je današnji susret prvi korak u uspostavljanju direktnih kontakata privrednih komora Srbije i Nepala, i nadamo se da ćemo imati priliku da neke od prisutnih privrednika uskoro vidimo u Srbiji“, istakao je šef srpske diplomatije.

Imajući u vidu udaljenost tržišta i nedovoljno poznavanje privrednih potencijala dve zemlje, ministar Dačić predložio je češće susrete srpskih i nepalskih privrednika, organizovanje promotivnih aktivnosti u cilju prezentovanja privreda i njihovih mogućnosti za saradnju. Nepalski privrednici  prihvatili su predlog ministra Dačića da dođu u posetu Srbiji i poseta će biti realizovana u septembru ove godine, saopšteno je.

„Uveravam vas da ćete u Vladi Republike Srbije, odnosno Privrednoj komori i nadležnim ekonomskim institucijama, a naravno i našoj Ambasadi u Nju Delhiju, imati kompetentne i blagonaklone sagovornike, koji vam stoje na raspolaganju za sve informacije, podatke i savete koji su vam potrebni u proceni vaših interesa i prilika za poslovanje u našoj zemlji. Nadam se da ćemo se vrlo brzo sresti u Srbiji, gde ste uvek dobrodošli“, zaključio je u svom obraćanju ministar Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari