Danas isplata treće polovine minimalne zarade iz budžeta Srbije 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Država će danas iz budžeta isplatiti preduzetnicima, radnicima u mikro preduzećima, malim, srednjim i velikim preduzećima u Srbiji po polovinu minimalne zarade, odnosno 15.450 dinara, iz trećeg paketa pomoći za ublažavanje posledica pandemije korona virusa.

Ta polovina minimalca je deo zarade za maj i poslednja je iz programa mera, odobrenih u februaru ove godine, vrednih 250 milijardi dinara.

Pola minimalca će dobiti zaposleni u firmama koje su zatražile pomoć, a prvi put treći paket predviđa pravo na pomoć za zaposlene i u velikim firmama ako su je zatražile.

Za tu finansijsku podršku prijavilo se oko 250.000 privrednika za oko 1,2 miliona radnika.

Privrednici koji su dobili pomoć nemaju pravo da tri meseca po dobijanju poslednje tranše pomoći otpuste više od deset odsto zaposlenih i isplate dividendu.

Vanredna pomoć od 3.000 dinara koja će biti isplaćena u drugoj polovini juna predviđena je za građane koji su se vakcinisani do 31. maja i koji se prijave za tu pomoć, osim penzionera kojima će biti automatski isplaćena ta suma.

Penzioneri će u septembru, kako je predviđeno trećim paketom pomoći, dobiti 50 evra, a u novembru drugih 30 evra predviđenih za sve građane, ukupno 110 evra. Za nezaposlene je predviđena pomoć od 60 evra.

Država je iz tog „paketa“ do sada isplatila dve polovine minimalne zarade za mart i april i 30 evra građanima koji su punoletni.

Punoletni građani i deca na Kosovu i Metohiji su dobili po 100 evra, a nezaposleni još po 100 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari