Mačvanski uzgajivači svinja protestovali su juče oko 13 časova ispred Vlade Srbije zahtevajući da ih primi neko od predstavnika ministarstava poljoprivrede i trgovine. Delegaciju nezadovoljnih stočara primio je Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede a u saopštenju koje je nakon razgovora izdalo Ministarstvo poljoprivrede kaže se da će danas, na sastanku mešovite komisije ministarstava poljoprivrede i trgovine, biti objavljena lista klanica određenih za interventni otkup svinja tako da bi „procedura otkupa mogla da počne 26.

Mačvanski uzgajivači svinja protestovali su juče oko 13 časova ispred Vlade Srbije zahtevajući da ih primi neko od predstavnika ministarstava poljoprivrede i trgovine. Delegaciju nezadovoljnih stočara primio je Danilo Golubović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede a u saopštenju koje je nakon razgovora izdalo Ministarstvo poljoprivrede kaže se da će danas, na sastanku mešovite komisije ministarstava poljoprivrede i trgovine, biti objavljena lista klanica određenih za interventni otkup svinja tako da bi „procedura otkupa mogla da počne 26. februara. „Ministarstvo će razmotriti mogućnost otkupa svinja težih od 120 kilograma (takođe po ceni od 75 dinara za kilogram), kao i mogućnost da klaničari snose troškove prevoza od utovarnih mesta do klanice, ističe se u saopštenju.

Šteta od dva miliona dinara

Otkupom 15 hiljada tovljenika problem neće biti rešen jer treba podsetiti da se samo u Badovincima trenutno uzgaja oko 18 hiljada svinja. Na farmama u tom selu, ali i u drugim selima u Mačvi poljoprivrednici na farmama gaje u proseku po 500 svinja. To znači da ako tovljenike prodaju ispod cene mogli bi da izgube i do dva miliona dinara. Računica nije komplikovana – za tov svinje potrebno je obezbediti oko 400 kilograma gotove hrane u kojoj je jedan od sastojaka i skupa sojina sačma. To ne bi bio problem da poljoprivrednici u Srbiji plaćaju sojinu sačmu 15 ili 16 dinara, kao na primer u Sloveniji. Najveći uvoznik sojine sačme u Srbiji je Delta Holding koji sojinu sačmu prodaje po ceni od 29 do 33 dinara, kaže Slobodan Stanojčić, jedan od uzgajivača.

– Analiza tržišta pokazala je da je otkupna cena od 75 dinara za kilogram žive mere tovljenika koju smo predložili realna. Već danas otkupljivači plaćaju na terenu 70 dinara za kilogram žive mere tovljenika, ali poljoprivrednici imaju drugi veći problem na čijem rešenju insistiraju. Reč je o višku tovljenika koji su u međuvremenu „prešli klasu“, odnosno težinu od 120 kilograma i za njih je tržišna cena niža – izjavio je za Danas Golubović. Tomislav Šobić, predsednik Inicijativnog odbora mačvanskih stočara je posle sastanka izjavio da poljoprivrednici nisu zadovoljni cenom od 75 dinara jer tako ne pokrivaju ni troškove tova.
U pismu koje su mačvanski poljoprivrednici predali na pisarnici Vlade, pored nezadovoljstva otkupnom cenom ukazuje se na podatke iz izveštaja tržišne inspekcije koji se odnosi na otkupne cene u klanicama, kao i na marže, koji su prema njihovim tvrdnjama netačni.
Poljoprivrednici zahtevaju da se formira agencija za otkup tržišnih viškova, koja će reagovati u ovakvim, kriznim situacijama i traže da prvi radni dan po formiranju nove vlade, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, dođu u Mačvu na razgovore o problemima poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari