Davno planirani radovi proglašeni za hitne i nepredvidive 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Iako je Ministarstvo za rad objasnilo da će umesto trogodišnjeg zakupa automobila, sredstva izdvojena za te namene usmeriti u renoviranje Gerontološkog centra u Kikindi i Doma za smeštaj odraslih Trbunje kod Blaca, te dve ustanove nisu dobile novac.

Naime, prošle godine u aprilu Ministarstvo za rad otvorilo je postupak javne nabavke kojom je trebalo na tri godine da zakupi stotinak automobila po ukupnoj ceni od 216 miliona dinara, ili u proseku 16.000 evra po vozilu.

Automobili bi po isteku ugovora bili vraćeni a Ministarstvo bi opet ostalo bez voznog parka.

Nakon pisanja Danasa o tom javnom pozivu, Ministarstvo je odustalo od te nabavke „iz objektivnih i dokazivih razloga, koji se nisu mogli predvideti u vreme pokretanja postupka i koji onemogućavaju da se postupak okonča“, a u obrazloženju je navelo da će 72 miliona dinara, koliko je bilo rezervisano za zakup u 2019. biti usmerene na hitne radove u te dve ustanove.

U Gerontološkom centru u Kikindi odmah nam je rečeno da sredstva nisu dobili, ali i da ih, uprkos najavi nisu ni očekivali jer je reč o velikim parama koje Ministarstvo nema jer se stara o velikom broju ustanova, pa su se već obratili Kancelariji za javna ulaganja.

Iz Doma u Trbunju, nakon što je njihov odgovor odobrilo Ministarstvo, stigla je informacija da je „izvršena sanacija oštećenja na zgradi Doma i prateći molersko – farbarski radovi, nabavljena je kompletna oprema za sobe korisnika i trpezariju, kao i nedostajuća medicinska oprema.

Investiciona ulaganja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u 2019. godini iznosila su 11 miliona dinara za sanaciju zgrade Doma i 8,25 miliona za opremu.

Dodatno je uloženo i 7,5 miliona dinara za energente“. U odobrenom odgovoru napominju i da je Ministarstvo „preduzelo sve neophodne mere u cilju poboljšanja uslova bezbednosti, života i zdravlja korisnika, kao i u cilju poboljšanja uslova rada zaposlenih u Domu“.

Međutim, ni jedna od te tri investicije nije finansirana iz sredstava prvobitno namenjenih za nabavku automobila.

Ulaganje od 11 miliona bilo je neophodno jer su tri meseca posle obustavljenog tendera, objekti Doma bili ozbiljno oštećeni kada je 2. avgusta opštinu Brus i okolinu pogodilo nevreme proglašeno za elementarnu nepogodu zbog koje je uvedena i vanredna situacija.

Sredstva za opremu, pak, bila su planirana i ranije, javna nabavka bila je raspisana u februaru prošle godine, pre sporne nabavke Ministarstva, ali i obustavljena jer se niko nije javio, tako da je iz tog fonda realizovana kasnije, dok se sredstva za energente ne mogu smatrati hitnom potrebom koja se nije mogla predvideti.

Promene

Interesantno je i to da je danas tekst obrazloženja odluke o obustavi javne nabavke, objavljen na sajtu Ministarstva, promenjen, pa se umesto ove dve ustanove, navodi da će se novac predviđen za automobile raspodeliti centrima socijalne zaštite. Vozila će ipak biti nabavljena ali izgleda u manjem obimu i za manje para. U planu nabavki za ovu godini, na sajtu Ministarstva navedeno je da će se u aprilu raspisati tender za automobile namenjene Inspektoratu za rad a predviđeno je da se za to izdvoji 25,8 miliona dinara ili skoro tri puta manje od iznosa koji bi se prošle godine izdvojio da je nabavka sprovedena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari