Deficit budžeta Srbije za pet meseci gotovo 100 milijardi dinara 1Foto: Pixabay/stevepb

U Srbiji je za pet meseci ove godine ostvaren deficit republičkog budžeta od 99,8 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

U periodu januar – maj prihodi su ostvareni u iznosu od 533,8 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 633,6 milijardi dinara.

U maju je ostvaren deficit u iznosu od 59,5 milijardi dinara.

Dodaje se da su takodje u maju naplaćeni prihodi u iznosu od 106,5 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 92,9 milijardi dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 47,5 milijardi dinara i akciza u iznosu od 23,3 milijarde dinara.

Istovremeno, neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 13,2 milijarde dinara, a priliv donacija u maju iznosio je 0,4 milijarde dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 166 milijardi dinara.

Kako je precizirano, rashodi za zaposlene, u maju, su iznosili 27,2 milijarde dinara, subvencije su isplaćene u iznosu od 27,7 milijardi dinara, ostali tekući rashodi 25,2 milijarde dinara (sa obe kategorije je isplaćena direktna pomoć privredi i stanovništvu u okviru novog paketa mera za borbu protiv efekata pandemije), kapitalni izdaci 23,8 milijardi dinara, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 11,2 milijarde dinara.

Na nivou opšte države, u periodu januar – maj, ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 66,1 milijardu dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 4,8 milijarde dinara.

Prema revidiranom planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period je planiran fiskalni deficit u iznosu od 120,1 milijardu dinara.

Javni dug Srbije u maju iznosio 55 odsto BDP-a

Javni dug Srbije krajem maja ove godine bio je 28,078 milijardi evra, odnosno 55,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Javni dug u maju je u nominalnom iznosu povećan za nešto više od 304 miliona evra u odnosu na april, kada je iznosio 55 odsto BDP-a.

Na kraju prošle godine javni dug Srbije iznosio je 26,66 milijardi evra, što je činilo 57,4 procenta BDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari