Promet na Zagrebačkoj berzi prethodne sedmice znatno je smanjen, delimično i zbog početka Božićnih praznika. Promet je iznosio 152,2 milijuna kuna, što predstavlja pad od 26,3 odsto. CROBEX indeks nije doživeo neke značajnije promene, sa 3.213,60 bodova indeks se povećao za 0,13 odsto.

Promet na Zagrebačkoj berzi prethodne sedmice znatno je smanjen, delimično i zbog početka Božićnih praznika. Promet je iznosio 152,2 milijuna kuna, što predstavlja pad od 26,3 odsto. CROBEX indeks nije doživeo neke značajnije promene, sa 3.213,60 bodova indeks se povećao za 0,13 odsto. Na Varaždinskoj berzi promet je porastao za 4,7 odsto – ukupan promet 54,6 miliona kuna. VIN indeks je u četvrtak zaključio dan sa 2.949,0 bodova (rast od 0,69 odsto).

Počelo pripajanje Varaždinske i Zagrebačke berze

Zagreb – Potpisivanjem Ugovora o pripajanju zvanično je počeo proces pripajanja Varaždinske berze Zagrebačkoj berzi. Kako su saopštili sa Zagrebačke berze, Ugovor su u četvrtak potpisali direktori obeju hrvatskih berzi, Zagrebačke Roberto Motšić i Varaždinske Melita Marčeta, preneli su hrvatski mediji. Ugovor o pripajanju još treba da potvrde Skupštine Zagrebačke i Varaždinske berze. Po završetku celokupnog procesa pripajanja, koji se očekuje krajem januara sledeće godine, u Hrvatskoj će postojati samo jedna berza, koja će poslovati kao Zagrebačka berza, sa sedištem u Zagrebu.

Jedna od najzanimljivijih deonica na berzi bila je Transadria (TNSA-R-A). Na početku decembra deonica je dostigla novi rekord od 11.850 kuna. Ima se utisak da su nakon saopštenja nadzornog odbora Transadrije, vezani za dezinformaciju koja se širila po tržištu, deonice doživela silovitu korekciju. Sa vrhunca od 11.850 kuna cena se spustila do zaključnih 6.000 kuna u ponedeljak, što predstavlja pad od čak 49 odsto. U međuvremenu cena deonica se oporavila i u četvrtak završila trgovanje na nivou od 6.999 kuna.
Najlikvidnija deonica na tržištu i dalje je INA (INA-R-A) koja je ostvarila promet od 39,1 miliona kuna. Cena deonica u četvrtak je bila 2.180,02 kuna što predstavlja pad od 3,1 odsto. Deonica Adrisa je sledeća najlikvidnija hartija od vrednosti sa nedeljnim prometom od 21,4 milijuna kuna. Nakon ‘stock splita’ (1:10) deonica nije doživela rast cene zbog većeg interesa manjih deoničara, naprotiv cena deonica je pala tako da je u četvrtak vredela 430 kuna, što predstavlja pad od 1,15 odsto.
Na Varaždinskoj berzi najlikvidnija deonica, posle Transadrije, bila je deonica Ericcson Nikola Tesla. Ova kompanija objavila je novost o potpisivanje ugovora vrednog 206 miliona sa jednom kompanijom iz Kazahstana, što je pozitivno delovalo na deonice. U četvrtak cena deonica skočila je dva odsto i zaključila trgovanje sa cenom od 2.520 kuna. Ukupan promet prošle nedelje dostigao je iznosio je 5,3 miliona kuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari