Vrednost deonica na Ljubljanskoj berzi ponovo je krenula u negativnom smeru. Nakon uspešnog oporavka u prošloj sedmici, u kojoj su neke deonice nadoknadile više od pet odsto izgubljene vrednosti, početkom ove nedelje ponovo je krenula prodaja koja je tokom sedmice snizila cene deonica.

Vrednost deonica na Ljubljanskoj berzi ponovo je krenula u negativnom smeru. Nakon uspešnog oporavka u prošloj sedmici, u kojoj su neke deonice nadoknadile više od pet odsto izgubljene vrednosti, početkom ove nedelje ponovo je krenula prodaja koja je tokom sedmice snizila cene deonica. Već u ponedeljak startovala je agresivna prodaja deonica Krke, da bi se njihova cena na kraju prošlonedeljnog trgovanja spustila ispod granice od 850 evra. Nažalost, rasprodaja deonica ove kompanije nije bila jednodnevna pojava, pa su nalozi za prodaju usledili i narednih dana, a cena deonica pala je na 800 evra. Najveći pad vrednosti zabeležile su deonice Petrola i to do nivoa od 500 evra, a i druge vrednije deonice izgubile su tlo pod nogama. Vrednost Merkatorovih deonica pala je ispod nivoa od 230 evra, za više od dva odsto pale su i deonice Luke Koper, Save i Pivovarne Laško. Pomeranjima na domaćem tržištu doprineo je pad na stranim tržištima, koja su se, zbog zabrinjavajućih informacija iz sektora nekretnina u Americi, ponovno našla u „crvenoj zoni“. Takav nivo cena nekih važnijih deonica, koje smo na Ljubljanskoj berzi registrovali sredinom prošle sedmice, bio je zabeležen i nedelju dana pre toga. Tada su kupci pokazali moć pa su tržište okrenuli u svoju korist, a preokret na tržištu potpomogla su i pozitivna kretanja deonica na svetskim berzama. Vrednost deonica je krajem nedelje ponovo povećana, iako taj rast nije bio tako agresivan kao sedmicu pre.
Uprkos pritisku za prodaju deonice Telekoma krenule su suprotno od tržišta. Želja za kupovinom deonica promenjena je od najnižeg nivoa u vreme prve korekcije da bi od tad narasla za oko deset odsto. Razlog rasta vrednosti deonica gotovo sigurno možemo naći u ohrabrujućim informacijama vezanim za privatizaciju Telekoma. Država je, naime, već izabrala savetnikaza procenu imovine u postupku prodaje državnog dela telekomunikacionog operatera, a za investitore će interesantnija biti informacija o proceni vrednosti imovine i cena koju će strateški partner ponuditi za prvi paket od 25 odsto deonica Telekoma. Pominjanje vrednosti će još neko vreme biti obavijeno velom tajni, pa investitori s obzirom na kretanje cene deonica očito priželjkuju da država za deonice Telekoma dobije više nego što iznosi cena deonica na Ljubljanskoj berzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari