Narodna banka Srbije saopštila je juče da su depoziti građana sigurni pošto banke kod NBS drže više novca nego što je ukupna štednja stanovništva.

„Depoziti stanovništva čine 28 odsto bilansne sume bankarskog sektora, a novac banaka kod NBS čini 34 odsto te sume. Kod Agencije za osiguranje depozita osigurani su svi depoziti stanovništva do 3.000 evra, što čini 80 odsto ukupnog broja deponenata kod banaka. Značajan deo depozita stanovništva predstavljaju depoziti položeni radi dobijanja kredita, što ukazuje na činjenicu da je sigurnost novca koji su građani poverili bankama još veća. Bankarski sektor Strije visoko je likvidan i solventan i sposoban da odgovori na sve dospele obaveze u celini i u roku. Pokazatelj likvidnosti bankarskog sektora je dvostruko veći od propisanog, a adekvatnost kapitala od 28,1 odsto je 2,3 puta veća nego propisana i 3,5 puta veća nego što je to minimalno utvrđen nivo adekvatnosti kapitala u zemljama Evropske unije – ističe se u saopštenju NBS. U prilog sigurnosti i visokoj solventnosti banaka govori i podatak da sopstveni kapital banaka čini oko četvrtine ukupne bilansne sume bankarskog sektora. Zahvaljujući merama NBS koje se odnose na procenu rizika kojima se banke izlažu u svom poslovanju, potencijalni gubici banaka po kreditima pokriveni su obezbeđenim rezervacijama. Zahvaljujući tim merama, ističe NBS, Srbija danas ima stabilan bankarski sektor u koji građani mogu da imaju puno poverenje.

 

Dugalić: Banke neće podizati kamate

Beograd – Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je juče na konferenciji za novinare da je 28 od ukupno 35 banaka koje posluju na srpskom tržištu odlučilo da ne podiže kamate na već odobrene kredite. Prema njegovim rečima, evenutalno smanjenje kamata na obaveze vezane za evro zavisiće od toga da li će na tržištu Evropske unije biti smanjena cena novca, odnosno međubankarske kamatne stope. Dugalić je naveo i da nema razloga za strah građana za sigurnost štednih uloga u bankama. „Banke imaju na računima kod Narodne banke Srbije (NBS) 515 milijardi dinara, a ukupne obaveze za štednju su 430 milijardi dinara. To znači da banke u svakom trenutku mogu da ispune te obaveze“, kazao je on. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari