Foto: Stefana Savić

Predsednica Odbora sindikata Miroslava Stošić u ime svih zaposlenih u javnim apotekama ističe da oni traže samo svoja prava.

– Za devet meseci primili smo samo tri puta po 15.000 dinara pomoći od Grada. Sa tih 15.000 ne može da se živi. Na konkurs za najam poslovnog prostora javilo se pet zakupaca, a novi zakupac sigurno neće preuzeti sve radnike, jer ima i svoje radnike. Gde smo mi onda? Na ulici?! Nama je opština osnivač, mi smo pod njihovom ingerencijom. Neka nam ponude otpremninu, biro. Ovako nemamo nikakvu sigurnost – kaže Miroslava Stošić.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ukazuje da lokalna samouprava nije prava adresa za protest već Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije, jer su problemi nastali zakonom iz 2013. godine kada su upropašćene sve javne apoteke.

Kao jedino rešenja Grad Šabac objavio je konkurs za iznajmljivanje poslovnog prostora uz obavezu prijema zaposlenih u javnim apotekama. Na prvom konkursu nije bilo zainteresovanih, ali sa smanjenjem cena zakupa javilo se pet privatnih apoteka. Podsećanja radi posle donošenja Zakona o apotekama prihod se sa 900 miliona dinara smanjio na pola, a kasnije šabačke javne apoteke uglavnom su ostale bez lekova jer nisu imale sredstava da ih nabave. S druge strane privatne apoteke nisu bile uslovljene visinom marži i javnom nabavkom. U Šapcu posluje već 76 privatnih apoteka, i u nekima je posao našlo tridesetak farmaceuta iz Apotekarske ustanove „Šabac“, koja je nekad imala više od stotinu zaposlenih. Iz nezvaničnih izvora pominje se da su u protestu, a ovo je već četvrti put, učestvovali i apotekari iz Kragujevca i Pančeva navodno što nemaju mogućnosti da svoj protest iskažu u lokalnim medijima. Inače, ukupan dug javnih apoteka u Srbiji premašio je deset milijardi dinara, a u Pančevu dostigao gotovo milijardu dinara.