Devizne rezerve 9,6 milijardi 1Foto: FI/Filippo Vicarelli

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju juna iznosile 9.670,3 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 198 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga.

To je, kako se navodi u saopštenju NBS, gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Bruto devizne rezerve su u junu povećane za 178,1 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) su na kraju juna iznosile 7.977,0 miliona evra, što je za 176,0 miliona evra više nego na kraju maja.

Devizne rezerve su u junu u najvećoj meri povećane po osnovu intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (priliv 275,0 miliona evra), koje su bile više nego dovoljne da pokriju odlive nastale po osnovu neto razduženja države po kreditima (103,6 miliona evra).

Dodatno, neto prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija, deviznih hartija od vrednosti i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 114,9 miliona evra su u potpunosti nadomestili odlive po osnovu nepovoljnih promena međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu (108,2 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 513,4 miliona evra i bio je za 147,2 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prvih šest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.450,6 miliona evra.

U junu je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 1,5 odsto, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 345 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih kratkoročnih oscilacija kursa, navodi se u saopštenju NBS. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari