Dinar i funta jačaju, franak i dolar padaju 1

„Ne možemo da izaberemo novi narod“. Upravo tim rečima, britanski ministar finansija DŽordž Ozborn, je reagovao na efekte odluke o bregzitu, upozorivši svoje sugrađane da ih čeka život koji „nam neće biti ružičast kao što bi nam bio unutar EU“.

Pa ipak, nakon početnih silovitih trzaja svih svetskih tržišta izazvanih neočekivanom odlukom naroda Velike Britanije da napusti EU, situacija je juče počela da se smiruje.

Funta je tokom dana skočila 1,5 procenat, povrativši time skoro svu vrednost koju je izgubila u ponedeljak (mada i dalje ostaje da vrati daleko veći gubitak zabeležen u petak, dan pošto je održan referendum, kada je funta pala na 30-godišnji minimum).

Berze su takođe počele da se blago oporavljaju. Tako je glavni indeks Londonske berze FTSE 100 porastao 2,5 odsto, francuski CAC je skočio 2,4 procenta, dok je u Nemačkoj DAX 1,9 odsto u plusu.

U Aziji su vlasti pokrenule mehanizme za stabilizaciju svojih tržišta, što se pokazalo uspešnim. Tako je u Japanu glavni berzanski indeks Nikei 225 porastao 0,1 odsto, dok je u Južnoj Koreji, u kojoj će država za podsticaje ekonomiji izdvojiti 17 milijardi dolara, skok bio 0,5 odsto.

Situacija se i u Srbiji popravlja. Nakon što je u petak bila primorana da interveniše sa 40 miliona evra kako bi sprečila jak skok dinara, Narodna banka u ponedeljak nije morala da reaguje, a dinar je ipak blago ojačao.

Evro je tako juče vredeo 123,79 dinara, što je 16 para manje nego u ponedeljak. Indikativni kurs za danas je pokazivao vrednost od 123,59 dinara za evro, što je jača vrednost dinara od one sa kojom je domaća valuta iščekivala referendum u Velikoj Britaniji.

Pomalo je oslabio i dolar, dok je franak izgubio skoro dve trećine vrednosti koju je dobio nakon odluke o bregzitu. To je dobra vest za sve zadužene u švajcarcima, jer će, ako se ovaj trend nastavi i danas, efekat britanskog „ne“ po njihovu ratu biti sasvim anuliran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari