Zadovoljan sam učinkom Ministarstva ekonomije, a jedan od pokazatelja uspešnog rada je i ovogodišnja stopa privrednog rasta od 7,5 odsto, i nacionalni dohodak od 5.500 dolara po glavi stanovnika. Da bi se taj tempo rasta održao i u narednom periodu, neophodno je da se ubrzaju strukturne reforme, i da se proces privatizacije okonča do kraje naredne godine.

Zadovoljan sam učinkom Ministarstva ekonomije, a jedan od pokazatelja uspešnog rada je i ovogodišnja stopa privrednog rasta od 7,5 odsto, i nacionalni dohodak od 5.500 dolara po glavi stanovnika. Da bi se taj tempo rasta održao i u narednom periodu, neophodno je da se ubrzaju strukturne reforme, i da se proces privatizacije okonča do kraje naredne godine. Tempom od 60 aukcija mesečno nove vlasnike dobiće preostalih 700 preduzeća u društvenom vlasništvu, izjavio je juče Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rad tog ministarstva u ovoj godini.

Propisi na giljotini

– Da bi se ovi ciljevi ostvarili potrebna je bolja poslovna klima, i mi smo ušli u projekat koji je u svetu poznat kao „giljotina propisa“. To znači da ćemo u narednih 12 do 15 meseci identifikovati svu regulativu u oblasti ekonomije, označiti višak propisa, a onda će se kroz paket, jednom skupštinskom odlukom svi usaglasiti, što bi trebalo da reši problem kamplikovane zakonske procedure u oblasti gradnje, carine ili registracije firmi – tvrdi Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

-Kada je reč o tenderima, Dinkić je za 27. decembar najavio objavljivanje tendera za prodaju Zastave dok bi obavezujuće ponude trebalo da stignu do marta 2008. godine. Ista dinamika predviđena je i za privatizaciju delova Geneksa, a u ponudi će se prvo naći objekti iz novobeogradskog bloka 20 odnosno hotel Kontinental i Kule, koji će se prodavati pojedinačno kao i hotel Grand i Apartmani na Kopaoniku. Tender za Geneks biće kvalifikacioni, jer nam je cilj da u igru uđu ugledni hotelski lanci, koji će obezbediti kategorije od četiri i pet zvezdica, a sam čin aukcije planiran je za 31. mart. Otvaranje ponuda za IMT je 15. januara, a na tender su se javila tri učesnika. Od velikih sistema, posle dva neuspela tendera, Prva petoletka iz Trstenika potencijalnim kupcima biće ponuđena u delovima – naglasio je ministar.
On je objasnio da će privatizacije javnih preduzeća startovati naredne godine, a prvi će u proceduru ući Jat ervejz. Država će preuzeti obaveze te kompanije prema Pariskom klubu i potencijalnim kupcima ponuditi preduzeće bez dugova, ali će se, osim cene, bodovati i investicioni program jer je potrebno da se nacionalna flota obnovi. Vlada će takođe odlučivati i o tenderskom modelu za NIS, dok će za ostala velika javna preduzeća biti izabrani privatizacioni savetnici.
Komentarišući planove za narednu godinu Dinkić je, kao jedan od prioriteta Ministarstva ekonomije naveo rast zaposlenosti, pri čemu će prednost imati programi prekvalifikacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Još jedan od ciljeva ovog ministarstva odnosi se na poboljšanje spoljnotrgovinskog bilansa, a stimulativne mere biće usmerene u informatiku, telekomunikacije, elektroniku i automobilsku industriju, jer je reč o granama koje najviše uvoze, a sa druge strane, već postoji interesovanje stanih investitora. Dinkić je naglasio da će Ministarstvo raditi na smanjenju dispariteta regionalnog razvoja, a pripremljeni su i ambiciozni planovi za poboljšanje turističke ponude Srbije, jer se od te grane očekuje značajan prihod.
Ministar ekonomije je još jednom podsetio da će četiri miliona punoletnih građana Srbije koji se nadaju besplatnim akcijama u javnim preduzećima već za mesec dana moći da se prijavljuju i to samo uz ličnu kartu. „Država će o svom trošku pribaviti dodatnu dokumentaciju (poput izvoda iz knjige državljana) ali je bitno da se građani prvi put na šalteru pojave lično kako bi se iz procesa eliminisali posrednici. Procedura prijavljivanja trajaće oko šest meseci nakon čega će besplatnim akcijama moći da se trguje na berzi. Vrednost besplatnog paketa iznosi oko četiri milijarde evra. Građanima će biti podeljen i novčani iznos od prodaje postojećih akcija iz portfelja Akcijskog fonda“, rekao je Mlađan Dinkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari