Rekonstrukcija Vlade već je na vidiku, a jedna od prvih izmena biće ponovno spajanje ministarstava finansija i privrede, saznaje Danas iz krugova bliskih Vladi. Prema izvorima našeg lista, na čelu objedinjenog resora mogao bi da se nađe Nenad Mijailović, sadašnji državni sekretar u Ministarstvu finansija. Dušan Vujović će po svoj prilici da se vrati u Svetsku banku, dok dalji aranžman sadašnjeg ministra privrede Željka Sertića nije poznat, jer je mesto sa koga je došao – predsednik Privredne komore Srbije, baš pre dva dana popunjeno.

Inače, od ulaska u vlast, sadašnji premijer Aleksandar Vučić nema sreće sa izborom ljudi za ovaj, najvažniji i do sada najturbulentniji sektor. Najpre su finansije i privreda objedinjeni sredinom 2012. i povereni Mlađanu Dinkiću, a iako je tada premijer bio Ivica Dačić, nesumnjiva je bila uloga Vučića u kadrovskim rešenjima. U prvoj rekonstrukciji te vlade, zbog sukoba sa Dačićem, Dinkić odlazi sa ministarskog mesta, a resor se deli, pa finansije preuzima Lazar Krstić, a privredu Saša Radulović, koji je vrlo brzo podneo ostavku, a do prevremenih izbora tim ministarstvom je koordinirao naprednjak Igor Mirović. U novoj Vladi sa Vučićem na čelu, privredu je najpre vodio Dušan Vujović, ali je on ubrzo po odlasku Krstića prebačen za ministra finansija, dok je njegovo mesto popunio sadašnji ministar Željko Sertić. Prema nekim izvorima Danasa, Vučić nije zadovoljan učinkom ni jednog od njih i uveliko im traži zamenu.

Jedno od najverovatnijih rešenja, kako se spekuliše, biće izbor Mijailovića, koji u stručnim krugovima važi za dobrog poznavaoca finansija, ali je široj javnosti gotovo nepoznat. U Nemanjinu 11 došao je kao Dinkićev čovek, najpre kao pomoćnik, a opstao je u Ministarstvu finansija i nakon odlaska prvog šefa. Sada je zadužen za koordinaciju sektora za makroekonomske i fiskalne analize i projekcije, budžet, fiskalni sistem, finansijski sistem i za imovinsko-pravne poslove. Bio je uključen u sve značajnije poslove koji se sklapaju sa stranim partnerima, posebno u aranžmane sa Arapima. Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, od 2009. je bio na raznim funkcijama, od direktora sektora u Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza do predsednika Upravnog odbora Agencije za privatizaciju. Najprofitabilnije zaduženje imao je u odborima Naftne industrije Srbije, gde je u jednom trenutku, uz platu u ministarstvu, primao mesečnu apanažu od preko 943.000 dinara. Od jula ove godine, međutim, taj prihod mu je umanjen na 380.000, kao i plata u ministarstvu sa 120.000 na 89.000 dinara. Diplomirao je 2003. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu kao 23-godišnjak, magistrirao u Švajcarskoj na Univerzitetu u Lozani, a doktorske studije upisao na Beogradskom univerzitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari