Direktor EMS-a odbio da kaže koji je fakultet završio 1

Nikola Petrović, generalni direktor javnog preduzeća Elektromreže Srbije najverovatnije se neće ponovo kandidovati na tu funkciju, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima.

Petrović je za naš list potvrdio da mu mandat generalnog direktora ističe u drugoj polovini decembra, ali kaže da će tek tada odlučiti da li će se na javnom konkursu kandidovati za reizbor.

Sagovornici Danasa tvrde da Petrović ne može ponovo da se kandiduje jer Zakon o javnim preduzećima predviđa da generalni direktori moraju da imaju završen četvorogodišnji fakultet, a on po ovim navodima ima završenu samo Visoku školu strukovnih studija.

Na naše pitanje kako komentariše tvrdnje „zlih jezika“ da nema fakultetsku diplomu Petrović je odgovorio “ A kako vi i „zli jezici“ mislite da sam dosad bio direktor bez završenog fakulteta?“ Upitan da li želi da demantuje one koji iznose optužbe na njegov račun i kaže diplomu kog fakulteta ima, direktor EMS-a nije odgovorio već je u sms poruci kratko napisao: „Pozdrav“.

U zvaničnoj biografiji na sajtu EMS-a navodi se da je Petrović „diplomirani ekonomista“. U biografiji se, međutim, nigde ne navodi koji je fakultet ili školu završio, a taj podatak nije dat ni za druge rukovodioce EMS-a.

Prepreku za obavljanje funkcije generalnog direktora EMS-a kada je reč o Petroviću predstavlja i njegovo članstvo u Glavnom odboru Srpske napredne stranke. Iako Petrović ne obavlja neku stranačku funkciju samo članstvo u stranačkim organima po kriterijumima Zakona o javnim preduzećima diskvalifikuje osobu za kandidaturu za generalnog direktora nekog javnog preduzeća. Istini za volju, ta situacija može da se „prebrodi“ zamrzavanjem članstva u političkoj partiji dok traje mandat.

Inače, Petrović je stalna „meta“ čaršijskih priča zbog svog kumstva sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Svaki njegov potez pod budnim je okom medija od kojih se neki ne ustručavaju da ga optuže da ima povlašćen položaj zbog svojih veza sa Vučićem. Navodno, Petrović „pod svojom kontrolom“ drži većinu donosilaca odluka u SNS sa izuzetkom nekolicine ministara koji se mogu pobrojati, kako „zli jezici“ kažu na prste jedne ruke. Pisalo se i da je „pod zaštitom“ Vladimira Bebe Popovića i u dobrim odnosima sa viđenijim privatnim trgovcima struje u Srbiji.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, sredinom devedesetih živeo je u Švajcarskoj gde se bavio poslovima uvoza, izvoza i prodaje sirovina iz Afrike. Posle toga, radio je i usavršavao se na londonskoj berzi. Po povratku u Srbiju, osniva uvozno-izvoznu firmu koja se bavila trgovinom voćem i povrćem. Kako se dodaje, u oblasti energetike „najpre se istakao kao direktor firme „Eco Energo group“, gde se bavio primenom najnovijih tehnologija u eksploataciji zelene energije i izgradnjom hidrocentrala“. Na čelo EMS dolazi u septembru 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari