Direktor: Štrajkuju oni koji sebe vide kao višak u fabrici 1

Grupa od 28 radnika sa invaliditetom u fabrici „Zastava INPRO“ nastavlja prekjuče započeti štrajk glađu.

U INPRO-u gladovanjem protestuju invalidi rada druge i treće kategorije sa više od 30 godina radnog staža koji su, nakon dolaska Fijata u Kragujevac, preuzeti iz nekadašnje Zastavine fabrike automobila, i koji zahtevaju da im se, umesto po 11.000 dinara, koliko su nedavno primili, isplate kompletne zarade za avgust.

Pobunjeni radnici, kojima su neisplaćene avgustovske zarade po svemu sudeći tek povod za protest, direktora te fabrike Branka Veljovića optužuju da želi da ih proglasi za tehnološki višak, te da im nudi socijalni program koji za njih nije prihvatljiv. Oni tvrde da su svakodnevno izloženi šikaniranju poslovodstva, a Veljoviću zameraju i letošnju prodaju 20 odsto imovine INPRO-a francuskom Triganou. Optužuju ga i za navodne zloupotrebe prilikom isplate dodele stimulacija. Zbog svega ovoga radnici traže Veljovićevu smenu, dok od nadležnih državnih organa zahtevaju da „postupe po ranije podnetim krivičnim prijavama radnika“, posebno onim protiv direktora preduzeća, koje se, kako navode, prevashodno odnose na „sumnjivu prodaju dela imovine fabrike“.

Veljović za naš list kaže da razume nezadovoljstvo grupe radnika koji štrajkuju glađu, „jer su zaista u teškom položaju“. Tvrdi da se radi o ljudima sa invaliditetom o kojima je država ranije vodila računa i koji očekuju takav tretman i dalje. Ističe, pritom, da se poslovodstvo INPRO-a bori da sačuva fabriku od stečaja i da je s tim u vezi nedavno sačinilo unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) preduzeća, kojim je predviđeno da u INPRO-u u narednom periodu neće biti posla za 30 od ukupno 132 preostala radnika.

– Spisak radnika koji su tehnološki višak još nije napravljen, ali se zna da nas ima više nego što treba, pa su se zaposleni koji su se pobunili realno prepoznali i boje se da za njih neće biti mesta u reorganizovanom preduzeću. Država je već ponudila socijalni program kojim su predviđene otpremnine od po 200 evra po godini staža, što je njima neprihvatljivo. Oni sada traže moju smenu, jer veruju da će dolaskom novog direktora njihov položaj u fabrici da se promeni – kaže Veljović, napominjući da je račun INPRO-a u blokadi duže od dva meseca, usled čega su radnicima nedavno isplaćene pozajmice od po 11.000, umesto zarada za avgust.

Komentarišući optužbe o sumnjivoj privatizaciji dela firme, Veljović ističe da je prodajom 20 odsto imovine fabrike francuskom Triganou, dugoročno spasena proizvodnja priključnih vozila u Kragujevcu, čime je sačuvano 180 radnih mesta. Još 100 radnih mesta biće sačuvano u reorganizovanoj Zastavi INPRO, a optužbe o „sumnjivoj prodaji dela fabrike Francuzima“ posledica su činjenice, smatra Veljović, što štrajkači glađu „ne vide sebe u tome“. Z. Radovanović

Nezavidan položaj štrajkača glađu

U poslovodstvu Zastave INPRO, kao i u Samostalnom sindikatu te fabrike svesni su da su štrajkači glađu u toj fabrici u više nego nezavidnoj situaciji. Radi se o ljudima, kažu i direktor Veljović i predsednica Sindikata Rajka Jovanović, kojima je ostalo od pet do 15 godina do penzije, i kojima će, ukoliko odu iz INPRO-a, biti teško, a najverovatnije i nemoguće da ubuduće nađu bilo kakav posao. Otuda je i razumljivo njihovo nezadovoljstvo, koje bi ipak, kako smatraju i u poslovodstvu i u Sindikatu, trebalo da rešavaju nadležne državne institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari