Direktor Tojote obećao da će japanska auto industrija štititi radna mesta u korona-krizi 1Foto: EPA-EFE/MARTEN VAN DIJL

Izvršni direktor Tojote, Akio Tojoda obećao je danas da će japanska auto industrija nastojati da zaštiti radna mesta širom sveta dok traje  pandemija korona virusa.

Tojoda, koji je ujedno i šef Japanskog udruženja proizvođača automobila, rekao je da se plaši da bi japanska ekonomija mogla biti uništena pre nego što se svet izbori sa korona virusom.

Grupa koja okuplja japanske proizvođače automobila, kao što su Nisan i Honda, i proizvođače delova osnovaće specijalni fond kako bi pomogla otpuštenima da nađu posao, izjavio je Tojoda i dodao da je najveća pretnja industriji „potencijalni gubitak kvalifikovanih radnika“.

Poput kompanija u SAD, i Tojota je počela da pravi zaštitne maske za lice, naveo je Tojoda. On je dodao i da 3.000 soba koje se koriste kao karantin za radnike koji se vraćaju iz inostranstva ako bude potrebe mogu biti korišćene kao karantin i za druge ljude.

Japan je ove nedelje proglasio vanredno stanje u Tokiju i još nekim gradskim sredinama gde se broj zaraženih i dalje povećava.

U toj zemlji je registrovano oko 5.500 zaraženih korona virusom ali se strahuje od eksponencijalnog skoka broja inficiranih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari