Direktor Unije poslodavaca Srbije: Smanjiti poreska opterećenja celoj privredi umesto delovima 1Foto: Pixabay/jannonivergall

Za državu bi bilo efikasnije da se smanje ukupni porezi i doprinosi na zarade celoj privredi umesto što se opterećenje umanjuje samo za pojedine kategorije radnika, izjavio je danas direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković.

On je za Betu rekao da bi i minimalno smanjenje poreza i doprinosa svim poslodavcima bilo „veliko kao kuća“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče umanjenje poreza i doprinosa na zarade za 70 odsto onima koji prvi put ulaze na tržište, starosti do 40 godina i radnicima koji se bave istraživanjem i razvojem, a oslobađanje od poreza na godišnji dohodak građana zaposlenima koji zarade iznad 2,9 miliona dinara.

„I kada bi se svima smanjilo ukupno opterećenje na zarade pola ili jedan odsto to bi imalo više efekta nego smanjenje poreza jednoj kategoriji zaposlenih na period od tri godine“, rekao je Đinović.

On je podsetio da Socijalno-ekonomski savet na svakoj sednici podseća na zahtev koji je upućen pre više meseci Vladi Srbije za smanje ukupnih poreskih nameta.

„Poresko opterećenje na zarade od 61 odsto je neizdrživo. Kada bi se smanjilo nekoliko procenata sigurno bi se smanjila siva ekonomija jer i privrednici hoće mirno da spavaju umesto što strepe od inspekcija“, rekao je Đinović.

Istakao je da smanjenje poreza i doprinosa popravlja i privredni ambijent koji postaje privlačniji za investitore.

Dodao je da smanjenje poreskog opterećenja od 70 odsto na zarade radnika do 40 godina starosti može da bude podstrek za samozapošljavanje i male firme, ali da velikim preduzećima „neće pasti na pamet“ da koriste tu olakšicu jer podrazumeva da poslodavac ne sme smanjivati broj radnika.

Đinović je rekao da ta mera umanjenja poreza od 70 odsto može da bude korisna i zbog zadržavanja dece da ne napuštaju zemlju već pokušaju da u Srbiji pokrenu biznis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari