Disciplinovanje sindikata kao preventivna mera 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Sindikalna organizacija Zastava oružje izložena velikim je pritiscima kako bi se kroz disciplinovanje odustalo od svakog daljeg otpora radnika zbog stanja u preduzeću, navodi se u današnjem obraćanju oružarskog sindikata.

Čime su potvrđena saznanja našeg lista koji je krajem minule sedmice pisao o velikom broju disciplinskih i krivičnih prijava koje se sve učestalije podnose protiv lidera tog sindikata Dragana Ilića.

Prijavama protiv Ilića, prethodila je, navodi se u jučerašnjem saopštenju, trogodišnja kontrola finansijske dokumentacije Sindikata. Na osnovu anonimne krivične prijave, a po nalogu nadležnog Tužilaštva, poslovanje sindikalne organizacije Zastave oružja kontrolisali su pripadnici Poreske uprave, Finansijske policije i MUP. Pored dokumentacije Sindikata koja je, kako tvrde u toj organizaciji, pregledana „do poslednjeg papira“, kontrolisani su i bankovni računi, ali i dobavljači sa kojima Sindikat sarađuje.

– U poslednje vreme, protiv predsednika Sindikata Dragana Ilića podneto je više krivičnih prijava, a napad dobija na intenzitetu s obzirom na to da se Iliću učestalo upućuju nova rešenja sa pretnjom otkaza Ugovora o radu od strane direktora fabrike, iako je nedavno predsednik Sindikata kažnjen, i to tromesečnim umanjenjem zarade od 20 odsto. Početkom prošle nedelje, Dragan Ilić je saslušan u MUP-u po nalogu tužilaštva, a po osnovu nove krivične prijave koju je protiv njega podneo generalni direktor Milojko Brzaković za navodno ugrožavanje opšte sigurnosti, a saslušan je i po osnovu podnete krivične prijave od predsednika Nadzornog odbora pukovnika Vojske Srbije Ivice Marjanovića, zbog navodnog fizičkog napada na njega od strane predsednika Sindikata u Upravnoj zgradi fabrike Zastava oružje. Tome je prethodila i krivična prijava o navodnom napadu predsednika Dragana Ilića na Milana Miloševića, rukovodioca službe obezbeđenja, koji se tokom štrajkova istakao kao čuvar i ključar fabričkih kapija i koji je na sve načine pokušavao da spreči izlazak radnika pred upravnu zgradu fabrike – navodi se saopštenju.

Ističe se, pritom, da se progon Ilića tu ne završava, jer „pripadnici MUP intenzivno prate vozilo u kome se kreće predsednik Sindikata i zaustavljaju ga sa namerom da mu pišu prekršajne prijave“. Prilikom jednog takvog zaustavljanja, Ilić je, tvrde u Sindikatu, priveden u prostorije MUP, gde je u pritvoru zadržan celu noć, jer navodno nije hteo da se podvrgne kontroli alkoholisanosti. Tom prilikom, iako nije pružao otpor, policajci su mu „na najdrskiji način stavili lisice kako bi bio odveden u Zavod za hitnu medicinsku pomoć gde je sa lisicama na rukama izveden iz automobila i čekao pregled, kao najveći kriminalac, na opšte zaprepašćenje građana koji su bili prisutni u Hitnoj pomoći“.

– Progon se na tome ne završava, postoje pouzdana saznanja da se Ilićev mobilni telefon prisluškuje, dok pripadnici Bezbednosno-informativne agencije prate predsednika Sindikata i raspituju se o njegovom kretanju. Dugogodišnji napadi na Sindikat i kampanja koja se vodi je posledica planova da se fabrika što više uredi po tržišnom modelu, pri čemu se Sindikat smatra remetilačkim faktorom, pošto se suprotstavio privatizaciji fabrike na način kako to predviđa zakon koji je u maju usvojen – smatraju u Sindikatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari