DJB: Neverovatni gubitak Narodne banke 1Foto: Bojan Cvejić

Narodna banka Srbije završila je prošlu godinu sa neverovatnim gubitkom od 83 milijarde dinara, ili 704 miliona evra, zbog čega guvernerka Jorgovanka Tabaković mora da podnese ostavku, saopštio je danas pokret Dosta je bilo.

U saopštenju se navodi da je Tabaković svojim nestručnim vođenjem institucije zadužene za monetarnu politiku i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema dovela u pitanje već ionako krhku stabilnost monetarnog sistema države i ugrozila rejting zemlje prema domaćim, a naročito inostranim partnerima.

Poređenja radi, ukazuje DJB, gubitak koji je zabeležila NBS u 2017. je više nego što je Vlada Srbije za tri i po godine uzela od penzionera protivustavnim smanjenjem penzija.

U godišnjem izveštaju o poslovanju NBS za prošlu godinu, koji je dostavljen narodnim poslanicima, navodi se da je gubitak ostvaren zahvaljujući negativnim kursnim razlikama, i da je, kad se to isključi, NBS ostvarila dobit od 1,62 milijarde dinara iz operativnog poslovanja, podseća DJB.

Sad je jasnije, stoji u saopštenjuu, zašto je izveštaj o poslovanju NBS za prošlu godinu držan u fioci i objavljen je tek dve nedelje pošto je Tabaković izabrana u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari