Đilas: Usloviti subvencije minimalnom platom od 350 evra 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Strane firme koje dobijaju subvencije u Srbiji moraju biti uslovljene minimalnom platom od 350 evra, kaže jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas.

On veruje da bi one na to pristale, kao što su u Mađarskoj, ali im niko to ne traži, pišu Južne Vesti.

Srbija nije toliko siromašna zemlja, navodi Đilas, da plate lekara i medicinskih sestara budu 4 puta manje nego u Rumuniji.

Inicijator novog opozicionog bloka Saveza za Srbiju, koji je u petak održao skup u Nišu, navodi da u Srbiji ne postoje uslovi za slobodne izbore, ali ipak nije za opciju bojkota.

„Ja sam od onih ljudi koji se zalažu da dođemo do izbora, da na izborima pobedimo, a onda ako neko hoće da menja izbornu volju građana, da onda idemo na demonstracije, a ne obrnuto. Ovde je jedan dugačak put dok dođemo do toga i dok narod shvati da nažalost imamo čoveka i njegove saradnike koji od 100 stvari koje kažu, 99 su neistina“, kaže Đilas.

Odlazak mladih iz zemlje i siromaštvo su najveći problemi, ali Srbija može da napravi „neviđen ekonomski pomak“ za kratko vreme, kaže Đilas, ukoliko se stvari u državi „drugačije poslože“.

Jedan od načina je da se Srbija bazira na energetici i poljoprivredi, navodi Đilas, a da se subvencije daju firmama koje su strateški potrebne Srbiji, a ne samo one koje uvoze sirovine, sklapaju kablove, a izvoze profit. Ipak, za sve njih Đilas bi postavio uslov.

„Da kažemo tim stranim investitorima, da im damo subvencije, svi daju…Ali, ne može da plata bude ispod 350 evra, minimalno. I verujete, svi će to prihvatiti, u Mađarskoj je skoro duplo više od toga, u Slovačkoj i više. Kad bi ste ih testirali, oni bi to prihvatili“, kaže Đilas.

Dodaje i da je najveći zagovornik zakona o poreklu imovine, kaže da je SzS heterogena koalicija, ali homogena oko ciljeva u 30 tačaka, i da bi u prvih godinu dana posle dolaska na vlast bila uspostavljena tehnička vlada bez lidera Saveza.

Napominje i da nikad ne bi tužio novinare, ali da urednik Informera Dragan Vučićević, koga je tužio, i televizija Pink – nisu novinari već puki izvršioci autoritarnog režima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari