Đorđević (KOMS): Mladi hoće plate, ne džeparac 1Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Trenutno trećina mladih želi da ode iz zemlje, a kao razlog najčešće navode da u Srbiji ne mogu da žive dostojanstveno i ne mogu da prežive od svog rada, rekao je za Novu ekonomiju generalni sekretar Krovne organizacije mladih (KOMS) Stefan Đorđević.

Ako završite fakultet i jedno što vam se nudi su privremeni i povremeni poslovi od 30.000 dinara, jasno je da vi u ovoj zemlji ne možete ni da započnete dostojanstven život, rekao je Đorđević, uz ocenu da nije poenta da se mlada osoba školuje i da joj se onda na tržištu rada, ako nema partijske ili porodične veze, nudi plata koja je džeparac.

Đorđević je ukazao i na podatke iz alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih koji je izradio KOMS, a koji pokazuju da je u januaru od 35.000 ekonomista i 12.000 pravnika tražilo posao, dok je u ponudi bilo mesta za samo 99 ekonomista i 52 pravnika.

„Mladi su svesni neusklađenosti obrazovnog sistema i tržišta rada, kao i toga da im školovanje neće biti najznačajnija stavka prilikom nalaženja posla, pa je zato njih 90 odsto spremno da radi izvan svoje struke“, naglasio je Đorđević.

Poručio je da se KOMS zalaže za to da se položaj praktikanata reguliše zakonom, kao i da se programi poput „Moje prve plate“ učine sistemskim i da se kontinuirano unapređuju kao vid podrške mladima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari