Đorđević: Nedostatak radne snage biće vidljiv već 2020. 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Nedostatak radne snage će već 2020. godine biti vidljiv i dostići nivo problema, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

On je na konferenciji „Svet u 2020“, koja se održava u Skupštini Srbije, ocenio da je rešenje za taj problem regionalna saradnja i objedinjeno tržište rada.

Primer koji to podstiče, prema rečima ministra, je „Mali Šengen“ koji je povezao Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju. „Otimanje za radnom snagom i borba za kvalitetne radnike je ono što nam preostaje“, ocenio je Đorđević. Smanjenje nezaposlenosti, zaustavljanje odlaska i povratak onih koji su već otišli, to su ciljevi koje je ministar izdvojio.

Đorđević je istakao da nulta nezaposlenost nije poželjna, a da je zdrava nezaposlenost ona između četiri i pet odsto. On je najavio i nastavak zakonodavnih reformi, a sve u skladu sa standardima EU, koja je strateški cilj Srbije.

Đorđević je izrazio nadu da će uskoro doći na red i otvaranje dva poglavlja iz oblasti za koja je zaduženo njegovo ministarstvo. Direkorka Kancelarije za ljudska prava Suzana Paunović je kao pretnju ljudskim pravima i u Srbiji i u svetu, izdvojila dvostruke aršine i standarde.

Kao primer je istakla takse koju je Priština uvela na robu iz Srbije, nepoštovanje Briselskog sporazuna i ugroženost Srba na Kosovu. Ministar zadužen za tehnološke inovacije Nenad Popović najavio je da će budžet u toj oblasti porasti za 30 odsto u narednoj godini, a ukoliko bude moguće biće izdvojeno i još više.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao ja da Beograd više ne može da funkcioniše bez metroa, pa je najavio početak njegove izgradnje naredne godine.

U taj projekat će, prema njegovim rečima, biti uloženo četiri milijarde evra. Najavio je da će Beograd nastaviti ds ulaže u sisteme za prečišćavanje otpadnih voda, kao i izgradnju kanalizacione mreže. Vesić je naveo da će se nastaviti ulaganja u turizam, pa će se na tome raditi i više od nekih koji imaju more. Nastavak podrške Srbiji u razvoju kroz najrazlučitije programe najavila je šefica Kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari