Đorđević: Pandemija podstakla ideju o privlačenju većeg broja stranaca u Srbiju 1Foto: Beta/ Milan Obradović

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević razgovarao je sa zamenikom direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Petrom Jarićem o obezbeđivanju boljih uslova za zapošljavanje kako naših, tako i stranih državljana koji rade u Srbiji, saopštilo je danas Ministarstvo.

Đorđević je istakao da je u vreme pandemije korona virusa ustanovljeno da postoji veliki broj ljudi koji rade na daljinu, odnosno rade za firme koje se ne nalaze u zemlji u kojoj žive, i da je to podstaklo ideju o privlačenju većeg broja stranaca i u Srbiju.

Kako kaže, Vlada Srbije želi da izmenama Zakona o strancima i Zakonom o zapošljavanju stranaca, koje će biti predložene nakon formiranja Vlade, učini zemlju privlačnijom za njih, obezbedi im bolje uslove rada, istovremeno pružajući i druge pogodnosti, poput dobrog društvenog života.

„Plan je da izdajemo boravišne vize stranim državljanima čime bi se omogućilo da svoj posao obavljaju iz Republike Srbije, boraveći u njoj i do godinu dana“, rekao je Đorđević.

Podsetivši na razgovor sa predstavnicima sindikata i zaposlenima na Aerodromu „Nikola Tesla“, Đorđević je istakao da Nacionalna služba za zapošljavanje određenom broju zaposlenih, koji imaju ugovor o radu na određeno vreme, može i treba da pruži pomoć.

On je naveo da na aerodromu nije bilo prekida ugovora zaposlenima, a onima koji su pronašli bolji posao i žele da se posvete novim karijernim izazovima i koji zbog toga žele da prekinu ugovor o radu biće omogućeno da dobiju otpremninu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari