Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Đurić je rekao da će Trepča u Vadi Srbije imati trajnog i odanog saveznika u nastojanjima da se sačuva u teškim vremenima, prenosi KIM radio.

Kada je došlo vreme da je branimo, branili smo je onako kako Srbin brani svoju kuću, bez odstupanja i ne razmišljajući o predaji, istakao je Đurić i dodao da su „oružje“ Srbije u toj odbrani bili nesalomivi pravni i ekonomski argumenti, a glavna snaga Srbije bili su jedinstvo i sloga.

Na svečanosti obeležavanja 90 godina rada pročitano je i pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojem ukazuje da je „Trepča“ bila svedok velikih istorijskih previranja, smenjivanja društvenih uređenja i političkih sistema, ali je nadživela sva iskušenja i izazove.

„Srbija će beskompromisno nastaviti da se bori za vaše pravo da upravljate onim što su stvarali vaši preci, što pripada vama, i dok god je Srbije Trepču niko neće moći da vam otme i otrgne“, poručio je Vučić.

On je istakao da je „Trepča mnogo više od rudarskog kompleksa.

Ona je ideja bolje budućnosti i progresa, to će biti i vašim sinovima, kao što je bila i vama, vašim očevima i dedovima, poručio je Vučić.

Kada su, podsetio je, neki pokušali da posegnu za onim što nije njihovo, zaboravili su da je „Trepča“ postala i neka vrsta nematerijalne baštine, vrednost koja nije opipljiva i ne može se ukrasti.

To je zato jer „Trepču“ u sebi nosi svaki radnik koji je u njenim oknima i pogonima gradio budućnost svojih porodica i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, zaključio je Vučić, navodi KIM radio.