Do kraja godine prva jedinstvena online prodavnica ​tradicionalnih rukotvorina iz Srbije 1Radionica "Digitalizacija tradicije" Foto: NALED

Do kraja godine sve žene i mladi u Srbiji koji se bave izradom tradicionalnih rukotvorina na raspolaganju će imati jedinstvenu online prodavnicu kao novi kanal za plasman svojih proizvoda i brži dolazak do kupaca na domaćem tržištu i u dijaspori, najavljeno je danas na radionici za unapređenje digitalnih veština.

Radionica koju je za svoje članice organizovalo udruženje Etno mreža, u saradnji s Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacije i NALED-om u okviru projekta „Digitalizacija tradicije“, za cilj je imala unapređenje prisustva na društvenim mrežama, promociju proizvoda i ulazak u svet elektronske trgovine putem online platformi.

Državna sekretarka Tatjana Matić istakla je da su rukotvorine iz Srbije nedavno stigle i do jednog od najpoznatijih ljudi u svetu trgovine preko interneta – Džeka Ma, osnivača kompanije Alibaba.

– Zahvaljujući novim tehnologijama mnogo je lakše da budete vidljivije i da sve što radite predstavite svetu. Zato je važno da raspolažete digitalnim veštinama i brojna istraživanja su pokazala da svako ko ima biznis, a posebno žene, veoma prosperiraju kada trgovinu prebace u elektronsku sferu. Ministarstvo ima nekoliko programa u okviru kojih podržava žene i ono što vi radite zajedno sa Etno mrežom je veoma važno za očuvanje naše tradicije i ekonomsko osnaživanje žena u našem društvu – rekla je Matić.

Diana Gligorijević, suvlasnica i članica UO Telegroup sistema, koja koristi tradicionalne rukotvorine kao poklone poslovnim partnerima, istakla je da će pandemija ostaviti trajne posledice na modele poslovanja i da je poznavanje digitalnog marketinga sada ključno.

– Ono čime se vi bavite jeste spajanje istorijskog nasleđa, tradicije, kulture i biznisa, ali je to i umetnost i svi zajedno imamo odgovornost da vas podržimo, motivišemo i podstičemo da budete još organizovanije i kreativnije jer imate izvanredne poklone za koje sam uvek dobijala veoma pozitivne komentare od naših inostranih partnera – dodala je Gligorijević.

Predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović naglasila je da su žene koje izrađuju tradicionalne rukotvorine već aktivne u digitalnom svetu, redovno koriste e-mail, društvene mreže i platforme kao što su Viber i YouTube, a pojedine imaju i sopstveni sajt.

Radionice koje im pomažu u savladavanju tehnika fotografisanja proizvoda, izrade videa, uređenja profila i sajtova, kao i plasmana olakšaće da se na još organizovaniji način predstave kupcima, posebno iz privrede i javne uprave kako bi rukotvorine koristili kao protokolarne poklone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari