Do utorka rezultati inspekcije rada u RGZ-u 1Foto: N1

Zatražili smo hitan sastanak sa ministrom za rad Zoranom Đorđevićem, koji je ispred Vlade bio zadužen da reši probleme zbog kojih su radnici Katastra mesecima štrajkovali.

Verovatno je da ćemo se sa njim sresti u utorak, a do tada bi i radna grupa oformljena za praćenje sporazuma koji smo postigli 9. maja, mogla da ima i svoj izveštaj. Poslali smo i pismo predsedniku Srbije sa zahtevom da nas primi a od Inspektorata rada zatražili smo da nam, takođe do utorka, dostavi rezultate kontrole koju je ministar Đorđević obećao nakon što smo ukazali da se radnici iz filijala koje su bile u štrajku nezakonito premeštaju na radna mesta udaljena i više od 50 kilometara – rekla je za Danas Dijana Konstantinović, predsednica Samostalnog sindikata u Republičkom geodetskom zavodu posle jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima UGS „Nezavisnost“ i Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata RGZ-a.

Ona je naglasila da je neposredno pred potpisivanje sporazuma sa ministrom Đorđevićem, nekoliko šefova filijala koje su bile u štrajku premešteno na druge lokacije. To je ubrzo vraćeno na staro, da bi sredinom meseca premeštanja ponovo dobila masovniji oblik. Tvrdi da je više od 50 zaposlenih bilo suočeno sa ovom merom „koja ima oblik šikaniranja“.

– Mi smo tražili i da naše matično Ministarstvo građevinarstva obavi nadzor nad radom RGZ-a, da iskontroliše finansije, poslovanje, menadžment, ali su oni umesto toga proveravali službe katastra i zaključili da neke rade dobro a neke ne. Zbog toga smo juče i ministarki Zorani Mihajlović uputili otvoreno pismo – kaže Konstantinovićeva i dodaje da je iz sporazuma koji je potpisan, menadžment RGZ-a ispunio odredbe koje se odnose na korekcije zarada, što je takođe bio jedan od zahteva.

U RGZ-u negiraju da se vrši šikaniranje zaposlenih i navode da se premeštanje iz jedne filijale u drugu, na radno mesto sa istom zaradom i opisom posla, ne vrši kao kazna zbog učešća u štrajku.

– Neki od premeštenih radnika jesu, neki nisu u sindikatu, nemam informaciju da je neko poslat u filijalu koja je udaljenija od 50 kilometara. Takvu situaciju imali smo samo jednom i to pre dve godine, zaista je bila greška i na sudu je to poništeno, a radnik obeštećen. Ne verujem da bi sada ponovo tako nešto moglo da se desi – kaže Maja Radović, PR RGZ-a.

Ona navodi primer šefice jedne od filijala koja je prebačena na drugu jer je odbila da promeni ličnu kartu što je bilo potrebno kako bi formirala elektronski potpis. Inače, elektronski potpis šefovi su bili dužni da pribave jer su njime overavali rešenja koja se strankama dostavljaju uvođenjem eUprave.

U RGZ-u od ranije tvrde da pravi razlog štrajka nisu ni zarade niti uslovi rada ili rotacija službenika, već uvođenje novog elektronskog sistema upravljanja procesom, koji onemogućava korupciju, zadržavanje predmeta a jasno pokazuje koliko svaki ponaosob službenik obradi predmeta i kog su kvaliteta. S druge strane, radnici katastra koji su bili u štrajku, tvrdili su da uvođenje novih softverskih rešenja jednostavno nije primenljivo jer su im oprema i kompjuteri zastareli i ne mogu da podrže nove programe.

Inače, problemi sa kojima se nosi RGZ bili su pre dva dana predmet rasprave na Socijalno ekonomskom savetu. Iako je ministar Đorđević tvrdio da o tome ne zna ništa, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, LJubisav Orbović naveo je da se članovi sindikata premeštaju u udaljene filijale po kazni zbog učešća u štrajku i napustio je zbog toga zasedanje SES-a. Juče je održana i sednica Glavnog odbora SSSS na kojoj je tema bio položaj sindikalaca u RGZ-u.

RGZ: Premeštanje službenika antikoruptivna mera

Iz RGZ-a je juče stiglo i saopštenje u kome se tvrdi da je rotacija službenika efikasna antikoruptivna mera koja se sprovodi još od 2016. godine.

„Stručni i upravni nadzor RGZ-a sproveo je rutinsku kontrolu rada službe za katastar nepokretnosti Novi Sad 2 i utvrdio brojne nepravilnosti, a jedan od drastičnih primera je nalaz da je u toj službi šef katastra u svojoj fioci ili bolje reći ormaru imao 541 „zaboravljen“ ili „zagubljen“ predmet. Ovakav nemar šefa službe za katastar očigledno nije slučajan i otvara širok prostor za koruptivne radnje na koje bi se stranke u postupku odlučile u očajničkom pokušaju da reše svoj problem. To je bio uobičajen model za korupciju koji su koristili nesavesni službenici, ali se novim informacionim sistemom za katastar staje na put takvim radnjama. Praćenjem rada službenika kroz novi sistem razotkrivaju se ovakvi postupci i otklanjaju nepravilnosti“, tvrde u RGZ-u i dodaju da je direktor Borko Drašković „zbog svih otkrivenih nepravilnosti u radu službi za katastar, doneo odluku o rotaciji pojedinih državnih službenika, zaposlenih u katastrima u Srbiji u kojima su te nepravilnosti utvrđene“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari