Dobit veća od tri milijarde dinara 1

U prvoj polovini 2016. godine NIS je očuvao profitabilnost i ostvario neto dobit od 3,1 milijardu dinara, bez obzira na izazove u poslovanju, oličene pre svega u niskim cenama sirove nafte na svetskom tržištu.

Ostvareni rezultat je utoliko značajniji ako se ima u vidu činjenica da je u prva tri meseca neto dobit iznosila 261 milion dinara, saopšteno je iz Naftne industrije Srbije.

– Uspeh je zabeležen kod većine operativnih pokazatelja. Ukupan promet naftnih derivata iznosio je više od 1,5 miliona tona što je povećanje od šest odsto u odnosu na prošlu godinu. U inoaktivama je promet povećan za 38 odsto u poređenju sa prošlogodišnjim, dok je istovremeno za jedan odsto povećano i učešće na maloprodajnom tržištu Srbije i sada iznosi 43 odsto. Ukupan obim prerade nafte i poluproizvoda je 1,75 miliona tona, što je rast od 16 odsto. Proizvodnja nafte i gasa je iznosila 743.000 uslovnih tona, dok su istovremeno rezerve ugljovodonika uvećane 3,7 odsto – navodi se u saopštenju i dodaje da je i proizvodnja električne energije zabeležila rast od 27 odsto u odnosu na prvo polugodište 2015. godine.

U istom periodu direktne i indirektne poreske obaveze NIS grupe iznosile su 76,3 milijarde dinara što je povećanje od 13 odsto u odnosu na isti period 2015. godine, navodi se u saopštenju NIS-a.

Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, ocenio je da je ispravnost puta kojim je NIS krenuo u okolnostima globalne krize u naftno-gasnoj industriji još jednom potvrđena dobrim rezultatima iz prve polovine 2016. godine.

– NIS je odgovor na produženu krizu u naftno-gasnom sektoru pronašao u nastavku doslednog sprovođenja programa povećanja operativne efikasnosti u svim oblastima poslovanja, čiji je efekat u prvoj polovini 2016. godine iznosio 4,4 milijarde dinara. Takođe, nismo odustali od ključnih investicionih projekata i uprkos krizi smo za prvih šest meseci 2016. godine investirali sumu gotovo tri puta veću od neto profita – ukupno 9,1 milijardu dinara – rekao je Kravčenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari