Na tržištu kapitala Hrvatske prošle sedmice zabeležen je rast prometa. U Zagrebu je, recimo, promet dostigao 193,8 miliona kuna, što predstavlja rast od 8,8 odsto, dok se u Varaždinu nedeljni promet povećao za čak 59 odsto (ukupni promet bio je 50,2 miliona kuna). U Zagrebu su deonice Ine (INA-R-A) ponovo bile najlikvidnije sa 37,9 miliona kuna prometa.

Na tržištu kapitala Hrvatske prošle sedmice zabeležen je rast prometa. U Zagrebu je, recimo, promet dostigao 193,8 miliona kuna, što predstavlja rast od 8,8 odsto, dok se u Varaždinu nedeljni promet povećao za čak 59 odsto (ukupni promet bio je 50,2 miliona kuna). U Zagrebu su deonice Ine (INA-R-A) ponovo bile najlikvidnije sa 37,9 miliona kuna prometa. Zaključna cena u četvrtak bila je 2.370 kuna, što predstavlja rast od 2,1 odsto. Rast cene može se protumačiti kao pozitivna reakcija investitora na objavu dobre vesti. Ina je saopštila da je sa svojim nemačkim partnerom Rwe-Dea u egipatskoj zapadnoj pustinji otkrila novo veliko ležište nafte. Prema procenama, novo nalazište će minimalno donositi 3.000 barela visokokvalitetne lagane nafte dnevno. Redovne i povlašćene deonice Adrisa pokupile su ukupan nedeljni promet od 23,1 miliona kuna, odnosno 15,1 miliona kuna. Obe deonice nastavile su sa negativnim trendom – cena redovne deonice spustila se na 645 kuna (pad od 7,8 odsto), dok je cena povlašćenih deonica završila na 450 kuna (pad od 2,3 odsto). Prošlonedeljni dobitnici na Zagrebačkoj berzi su deonice Arenaturist (ARNT-R-A), čija je cena narasla do 390 kuna, što predstavlja skok od 6,9 odsto na nedeljni promet od 6,1 miliona kuna. Deonice Hidroelektrane niskogradnje (HDEL-R-A) takođe su profitirale – zabeležile su rast od 4,8 odsto i ukupan promet od 304 hiljada kuna.
Na Varaždinskoj berzi deonice Ericsson Nikola Tesla (ERNT-R-A) bile su najlikvidnije sa ukupnim prometom od pet miliona kuna. Završna cena u četvrtak bila je 2.530 kuna, što predstavlja pad od 0,79 odsto. Dobitnici su deonice PIK Rijeka (PIKR-R-A) čije su deonice skočile za 25 odsto (ukupan nedeljni promet od dva miliona kuna), dok su deonice Industrogradnje ostvarile impresivni nedeljni rast od čak 27,6 odsto (ukupan promet bio je 2,3 miliona kuna).
Država i Grad Hvar su prošle nedelje najavili dokapitalizaciju Sunčanog Hvara (SUNH-R-A), takođe je dogovoreno da će država preneti kontrolni paket deonica Sunčanog Hvara Gradu, te da će Grad odustati od potraživanja kroz sudske sporove sa Sunčanim Hvarom.
Kompanija Podravka izjavila je da je prekinula strateški savez sa Norveškom firmom Rieberom u Poljskoj, vezano uz zajedničku prodaju i distribuciju usmerenu na poljsko tržište. Cena je u četvrtak završila na nivou 470,00 kuna, sa nedeljnim padom cene od dva odsto i prometom od 6,5 milijuna kuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari