Dobro zamišljeno na papiru, teško izvodljivo u praksi 1

Rešenja predviđena novim zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti, koji se trenutno nalazi u proceduri usvajanja u Skupštini Srbije, izgledaju veoma dobro kada se čitaju na papiru, ali da li će biti moguća njihova uspešna i kvalitetna implementacija u praksi, veliko je pitanje, smatra stručna javnost.

Novi zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti predviđa da se čitav postupak upisa imovine završava samo na jednom mestu, kod notara, koji će dokumentaciju od državnih institucija dobavljati u potpunosti elektronski. Nova procedura omogućiće da se upis imovine izvrši za svega nekoliko dana, bez dodatnih troškova za građane.

Tomislav Sekulić, savetnik u agenciji za nekretnine Europa ekskluziv rijlestejt, kaže za Danas da su nova zakonska rešenja veliko olakšanje za kupce stanova jer predviđaju pojednostavljenje procedure uknjiženja, međutim, pitanje je kako će se stvari po tom pitanju odvijati u praksi.

– Nema spora da je građanima ceo proces kupovine stanova na ovaj način olakšan, ali samo u slučaju da se implementira na zadovoljavajući način. Da bi se to ostvarilo uveren sam da je potrebno formirati jedinstvenu bazu podataka vezanih za oblast kupoprodaje nekretnina i obezbediti umreženost notara sa tom bazom podataka. Jednostavno, to je neophodno kako bi se taj posao odvijao brže i jednostavnije nego što je to sada slučaj. Bez takve baze podataka i preciznog arhiviranja to jednostavno neće biti moguće. Država je ta koja treba da formira tu jedinstvenu bazu podataka i notarima obezbedi pristup – smatra naš sagovornik.

On ističe da bi voleo da se ceo postupak uknjiženja stanova ubrza već prvog dana nakon usvajanja ovog zakona, a da li će to zaista biti tako pokazaće praksa.

– Čak i ako ne zaživi u kratkom roku dobro je što se takav zakon usvaja i što se stvaraju osnove da se ceo proces pojednostavi u korist kupca. Sigurno je da će troškovi kupaca prema notarima biti nešto veći jer će oni obavljati glomazan i zahtevan posao, ali ne verujem da će ta cena biti znatno veća nego što je to slučaj u ovom trenutku – kaže Sekulić.

Kaća Lazarević, agentkinja prodaje u agenciji Kaća Lazarević nekretnine, ističe za Danas da katastar u ovom trenutku veoma loše funkcioniše.

– Razlog za to je taj što ima mali broj zaposlenih i nedovoljan broj stručnih ljudi sposobnih da obavljaju posao za koji su angažovani. U tom smislu promene su potrebne. Međutim, teško je reći koliko će novi zakon koji se donosi olakšati realizaciju svih potrebnih poslova koje je potrebno uraditi da bi došlo do kupoprodaje. Primera radi, nova zakonska rešenja predviđaju da notari svu potrebnu dokumentaciju u katastar šalju elektronski. To znači da će je oni skenirati i poslati.

Nejasno je da li to istovremeno znači da se naknadno neće morati dostavljati i svi originalni papiri. Ako je ipak slučaj da su potrebni i originalni papiri, tu nastaje problem jer ih je u raznim institucijama teško pribaviti, odnosno dugo treba čekati na njihovo izdavanje. Jednostavno, radi se o tome da je naše zakonodavstvo prekopiralo rešenje iz razvijenih zemalja. Razlika je u tome što je u tim zemljama procedura dobijanja potrebne dokumentacije pojednostavljena i veoma brza. Kod nas to nije slučaj i sve će to predstavljati problem za praktičnu realizaciju zakonskih rešenja koje su u fazi usvajanja – zaključuje naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari