Dobrodošli u vinsku prestonicu Srbije 1

Tradicionalna 53. po redu Župska berba, i ove godine održaće se u Aleksandrovcu od 21. do 25. septembra.

Najveća svetkovina vinogradara Aleksandrovačke župe i ove godine okupiće brojne vinare i izlagače, kao i sve ljubitelje pitkog Župskog vina, koje će se točiti dokle god traje berba.

Uz gurmanluke dobrodošlice i čašicu Župskog vina u Vinskoj ulici, oko 400 hiljada posetioca će imati priliku da učestvuju u karnevalu, da prisustvuju defileu učesnika “Župske berbe” i da posete brojne koncerte i izložbe.

Jugoslav Stajkovac, predsednik opštine Aleksandrovac, podsetio je da je Župsko vinogorje jedno od najpoznatijih ne samo u Srbiji, već i na prostoru Evrope. Prema njegovim rečima, ove godine će po prvi put, za vreme trajanja Župske berbe, biti otvoren i Međunarodni sajam vina, na kome će svoje proizvode izložiti vinske kuće iz čitave Evrope.

– Za razliku od prethodnih godina, kada su ove dve manifestacije organizovane posebno, ove godine će se radi racionalizacije sredstava one održati istovremeno. Obe manifestacije su izuzetno značajne za razvoj vinskog turizma u ovom delu Srbije. Župsko vino služeno je na evropskim dvorovima, njime je Car Lazar pričestio vojsku pred Kosovski boj, a mi našim posetiocima želimo da pokažemo i zašto – rekao je Stajkovac.

On je naglasio da je Župska berba najveća privredno-turistička manifestacija u Srbiji, izuzimajući Beograd. Ipak, Stajkovac tvrdi da značaj ove manifestacije nije u celosti prepoznalo ministarstvo turizma, koje je za njenu organizaciju dodelilo samo milion dinara.

– Mislim da oni koji o tome odlučuju ne znaju šta je župska berba i zato koristim priliku da ih pozovem na berbu u Aleksandrovac, kako bi se uverili u veličinu i značaj ove manifestacije. Celokupna organizacija i program Župske berbe finansira se od izdavanja javnih površina u zakup privrednicima i sredstvima sponzora. Ni jedan jedini dinar nije potrošen iz budžeta opštine za organizaciju berbe i mislim da je to jedinstven primer u Srbiji – završio je Stajkovac.

Tradicionalno manifestacija “Župska berba”, održava se u Aleksandrovcu od 1963. godine, dok sama proizvodnja vina u ovoj regiji seže davno u istoriju. Svi posetioci ove manifestacije moći će da pogledaju i postavku jedinstvenog Muzeja vinarstva i vinogradarstva, koja ilustruje istorijski razvoj vinogradarstva ove bogate vinske regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari