Dodatna finansijska pomoć SAD 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Američka administracija će kroz agenciju USAID obezbediti dodatnih 9,1 miliona dolara razvojne pomoći Srbiji, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović posle potpisivanja amandmana na dva sporazuma o boljem funkcionisanju državne uprave i stavaranju boljih tržišnih uslova.

Amandmane na sporazume su potpisali i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i direktorka USAID Aza el Abd. Joksimović je rekla da je važno znati da su SAD jedan od najvećih bilateralnih donatora u procesu transformacije i modernizacije Srbije, što nije dovoljno poznato.
 
Uvek treba imati u vidu i finansijsku pomoć kada govorimo o dobrim i stabilnim odnosima, rekla je ona i dodala da nisu sve države pomagale Srbiju o razvojnom procesu. Ona je podsetila da su SAD od početka 2001. dale 750 miliona dolara bespovratne pomoći Srbiji za „vrlo konkretne i opipljive projekte“.
 
Često građani ne mogu da kažu šta dobijaju projektima i ono što treba da nam je cilj u procesu evropske integracije je da svaki deo Srbije oseti konkretnu korist.  Ambasador Skot je rekao da su sredstva obezbeđena radi povećanja konkurentnosti privrede, jačanja vladavine prava i unapredjivanja borbe protiv korupcije i da bi državna uprava bila efikasnija.
 
On je izrazio uverenje da se pomoć SAD koristi da se rešavaju problemi koji su bitni za Srbiju i njene građane i kao primere naveo elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, reforme u sudstvu i inspekcijama i uvođenje elektronske uprave u veliki broj opština.
 
Mislimo da je zbog ovih reformi Srbija jedna od 10 zemalja koje su najviše napredovale na listi Svetske banke, rekao je on. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari