Ministarstvo odbrane Srbije, u saradnji sa Vladom Srbije, započelo je, izradu osnivačkih akata za formiranje Fonda odbrambene industrije Srbije, koji bi „služio za modenizaciju, konverziju, sanaciju i uvođenje novih tehnologija u tu oblast, odnosno u firme domaće vojne industrije“.

Ministarstvo odbrane Srbije, u saradnji sa Vladom Srbije, započelo je, izradu osnivačkih akata za formiranje Fonda odbrambene industrije Srbije, koji bi „služio za modenizaciju, konverziju, sanaciju i uvođenje novih tehnologija u tu oblast, odnosno u firme domaće vojne industrije“. U Zastava Oružju pozdravljaju tu inicijativu ali podsećaju da je Vlada Srbije odluku o formiranju tog Fonda donela još 10. marta 2005, a u međuvremenu su kragujevačka i još neke fabrike domaće odbrambene industrije zapale u ozbiljne poslovne teškoće. Konkretno, Zastava Oružje je lane, prema rečima direktora te fabrike Dragoljuba Grujovića, u modernizaciju opreme uložila više od dva miliona evra. Zastava Oružje je neophodna sredstva obezbedila uzimanjem skupih kredita od poslovnih banaka, računajući da će joj država ta sredstva nadomestiti upravo iz Fonda odbrambene industrije, čije je osnivanje najavljeno u maju 2006. godine.
Da je Fond formiran sredinom 2006, čemu smo se mi nadali, izvesno je da bi i Zastava Oružje i još neke fabrike domaće odbrambene industrije danas bile u znatno povoljnijoj finansijskoj situaciji. No, dobro je što će Fond odbrambene industrije napokon biti osnovan, jer ćemo iz tog Fonda, osim obrtnih sredstava, moći da dobijemo povoljnije investicione kredite neophodne za nastavak modernizacije pogona i opreme, kao i za sanaciju posledica NATO bombardovanja fabrike – ističe Grujović.
Predsednik Sindikata Zastava Oružja Jugoslav Ristić smatra da se sa osnivanjem Fonda odbrambene industrije uveliko kasni, bar dve godine. „Ostaje nam, ipak, da se nadamo da su nadležni državni organi konačno shvatili da preduzeća domaće odbrambene industrije, koja su prošla kroz dugogodišnji period međunarodne izolacije zemlje, ne mogu sama da obezbede investicije za modernizaciju proizvodne opreme i uvođenje novih tehnologija što je, inače, preduslov za povećanje produktivnosti rada i podizanja kvaliteta proizvoda, bez čega se ne moče izdržati utakmica na svetskom tržištu, kako lovačkog, sportskog i oružja za ličnu odbranu tako i naoružanja i vojne opreme“, smatra Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari