Dodela inovacionih vaučera malim i srednjim preduzećima 1

Fond za inovacionu delatnost objavio je danas javni poziv za dodelu inovacionih vaučera.

Inovacioni vaučeri su novi mehanizam finansijske podrške namenjen malim i srednjim preduzećima da, koristeći usluge naučno istraživačkog sektora, podignu nivo inovativnosti svojih proizvoda i postanu konkurentniji na tržištu.

“Zainteresovana mikro, mala i srednja preduzeća moći će da konkurišu za inovacione vaučere vrednosti do 800.000 dinara za dobijanje usluga od javnih naučno istraživačkih organizacija kako bi rešila tehnički ili tehnološki problem na koji nailaze u svom poslovanju (primera radi, za razvoj novih ili poboljšanje postojećih proizvoda, izradu demonstracionog prototipa, različite vidove ispitivanja)”, objašnjeno je u saopštenju Fonda za inovacionu delatnost.

Dodaju da se inovacionim vaučerom pokriva do 80% ukupnih troškova usluge, odnosno preduzeća su u obavezi da sufinansiraju preostali iznos, uključujući i porez na dodatu vrednost.

Javni poziv je otvoren do 21. maja 2018. godine, odnosno sve dok opredeljena sredstava u iznosu od 24 miliona dinara ne budu utrošena. Vaučeri će se dodeljivati po redosledu pristiglih prijava, u roku od sedam dana od dana dostavljanja prijave od strane preduzeća.

Kako je rečeno u saopštenju, ova usluga još jedna je od usluga u okviru Programa transfera tehnologije Fonda za inovacionu delatnost, čija svrha je da podstakne prenošenje rezultata javnog istraživanja u privatni sektor kako bi se kreirali proizvodi i usluge kojima će se unaprediti privreda. Danas je predstavljena u prisustvu visokih zvaničnika Vlade Republike Srbije, Delegacije Evropske unije i Svetske banke.

“Identifikovali smo ključne izazove nauke i inovacija u Srbiji, znamo da bez jake veze nauke i privrede nema društvenog napretka, i zato želimo da približimo inovacije tržištu, što podrazumeva i kontinuirana ulaganja u programe podrške inovacijama. Za Program inovacionih vaučera u ovoj pilot fazi, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je izdvojilo 24 miliona dinara, na osnovu Sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Svetske banke kroz „Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja“, rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Ideja je da se finansijski pomažu ona preduzeća koja žele da u saradnji sa fakultetima i institutima, inoviraju nešto u svom poslovnom sistemu-proizvod, proces, organizacionu strukturu. Jer danas je inovacija, sutra konkurentno preduzeće, prekosutra vidljiv uticaj na rast srpske privrede.”, istakao je Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

„Inovacioni vaučeri su novi mehanizam podrške preduzećima da, sarađujući sa naučnoistraživačkim organizacijama, postanu inovativnija i konkurentnija na tržištu. Program je sada u pilot fazi ali verujemo da će dati dobre rezultate i biti u stalnoj ponudi Fonda preduzećima. Fond je uspeo da, kroz sve svoje programe, podstakne naučno istraživačku zajednicu i privredu da aktivno učestvuje u realizaciji inovativnih projekata i na taj način izgrade neraskidivu vezu, a sve u cilju konkurentne srpske privrede“, izjavio je Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari