Kompanije Viktorija oil i Vital kažnjene su novčano sa 23,1 miliona dinara, odnosno 8,6 miliona dinara zbog narušavanja konkurencije na tržištu jestivog ulja, utvrdila je Komisija za zaštitu konkurencije. Narušavanje konkurencije trajalo je od 4. septembra 2014. do avgusta naredne godine, kada je restriktivni ugovor raskinut.

Kazna koju je propisala Komisija iznosi 0,33 odsto od ukupnog godišnjeg prihoda obe kompanije, iako je zakonom dozvoljeno da se kompanije mogu kazniti čak sa do 10 odsto godišnjeg prihoda. Osim napomene da nema „otežavajućih“ okolnosti, na osnovu rešenja Komisije ne može da se utvrdi da li je kazna adekvatna, odnosno kolika je protivpravna korist koju su Viktorija oil i Vital stekli u tokom ovog perioda. Naime, zakonom nije predviđeno da se meri šteta, a kako je Danasu rečeno, u Srbiji kažnjavanje kompanija koje krše konkurenciju gotovo nikada ne prelazi jedan odsto od ukupnog godišnjeg prihoda, čak i kada se radi o mnogo većim prekršajima.

Naime, Viktorija oil je na osnovu tog restriktivnog ugovora preuzela deo proizvodnje od Vitala i tako povećala tržišni udeo. U rešenju Komisije na 46 strana, navodi se između ostalog, da su tokom 2012. obe kompanije imale između 20 i 30 odsto učešća na tržištu. U „spornom“ periodu, tokom 2014, učešće Viktorija oila se povećalo na 30 do 40 odsto, a Vitala smanjilo na pet do 10 odsto. Naredne, 2015. godine, Viktorija oil nastavlja da raste do 50 do 60 odsto, dok te godine Vital beleži učešće na tržištu manje od pet odsto.

Osim toga, za vreme trajanja ovog sporazuma proizvođačka cena rafinisanog suncokretovog ulja u pakovanju od jednog litra, koju proizvodi Viktorija oil, porasla je za 21 dinar, odnosno za 24 odsto, dok je Vitalovo ulje takođe poskupelo za 21 dinar, što je u odnosu na nešto „jaču“ cenu ovog ulja bilo povećanje od 17 odsto.

– Imajući u vidu rast cena pojedinačnih elemenata cene koštanja, prodajna cena predmetnog ulja u pakovanju od jedan litar trebalo je da poraste za 10 dinara. Međutim, proizvođačka cena predmetnog ulja je porasla za 21 dinar. Proizvođačka cena je, međutim, rasla mnogo brže od objektivne potrebe za rastom – navodi se u rešenju Komisije za zaštitu konkurencije.

U kompaniji Viktorija oil za Danas kažu da su videli rešenje Komisije i da će ga ispoštovati.

– Kompanija Viktorija oil AD Šid i Vital AD Vrbas sklopile su 2014. godine Ugovor o poslovnoj saradnji, čiji je predmet bila uslužna proizvodnja jestivog rafinisanog suncokretovog ulja pod robnom markom Vital, od strane proizvođača Viktorija oil. Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije 13. marta 2017. donela je Rešenje po kome su društva Vital AD Vrbas i Viktorija oil AD Šid na ovaj način zaključila restriktivni sporazum. Kompanija Viktorija oil će ispoštovati rešenje Komisije i platiti novčani iznos mere zaštite konkurencije koji je određen ovim rešenjem – ističu u Viktorija oil.

Prihodi u milijardama

Tokom 2014. (godina na koju se odnosi kazna Komisije za zaštitu konkurencije) Viktorija oil je, prema podacima APR, zabeležila prihod od sedam milijardi dinara, dok je te godine Vital prihodovao 2,67 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari