Dogovoren koncept akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije u Srbiji 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministar finansija Srbije Siniša Mali predsedavao je danas sednicom Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije na kojoj je dogovoren konačan koncept Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije.

Kako je saopštilo Ministarsvo finansija, Akcioni plan bi trebalo uskoro da bude usvojen na sednici Vlade Srbije.

Sednici su prisustvovali ministarka pravde Srbije Nela Kuburović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djordjević i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

„Sagovornici su se saglasili da će Akcioni plan doprineti boljem privrednom i poslovnom ambijentu, kao i boljem položaju radnika, s obzirom na to da siva ekonomija i dalje ima veliki udeo u bruto domaćem proizvodu (BDP)“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da Akcioni plan podrazumeva set kontrolnih i podsticajnih mera, kako bi kontrola bila efikasnija, sprečila siva ekonomija i olakšalo poslovanje privredi.

Akcioni plan ima pet ciljeva: efikasniji nadzor nad tokovima sive ekonomije, unapredjenje rada Poreske uprave u cilju efikasnije naplate poreza, podsticajne mere za fer konkurenciju, legalno preduzetništvo i zapošljavanje, administrativno rasterećenje i podizanje svesti gradjana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije.

Sednici su, kako se navodi, prisustvovali i predstavnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koji su aktivno učestvovali u izradi koncepta Akcionog plana, kao i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari