Dojčinović: Ofšor firme kriju pravo bogatstvo Popovića 1Foto: Medija centar

Ministar Nenad Popović prijavio je svoje ofšor firme Agenciji za borbu protiv korupcije, ali se u njegovoj imovinskoj karti ne može videti vrednost imovine tih kompanija.

Imovina je procenjana na 75 miliona dolara, izjavio je urednik KRIK-a Stevan Dojčinović u Novom danu na N1,  koji je najavio da će sutra objaviti kompletnu dokumentaciju o Popoviću iz “Rajskih papira”.

Kako je Dojčinović rekao za N1, grupa od 400 novinara iz 67 zemalja je u okviru projekta “Rajski papiri”, otkrila 13,4 miliona tajnih dokumenata za koje tvrdi da predstavljaju dokaz o utaji poreza visokih zvaničnika i preduzeća u svetu. Učesnik tog projekta je i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) koja je objavila da se među 120 svetskih političara koji se optužuju za skrivanje imovine, pominje i ime Nenada Popovića, ministra u Vladi Srbije bez portfelja, zaduženog za inovacije i tehnologije.

Glavni i odgovorni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović objasnio je u Novom danu TV N1 da su novinari tog portala iz “Rajskih papira” saznali da je Nenad Popović, u vreme kada je bio potpredsednik Skupštine, kontaktirao jednu agenciju za ofšor usluge, jer je hteo da napravi novu strukturu ofšor kompanija koje poseduje i da ih preseli na ostrvo Man i trast u Hongkongu.

Dojčinović ističe da su agencije koje se pominju u “Rajskim papirima”, za razliku od firme Mosak Fonseka iz “Panamskih papira”, mnogo čistiji igrači, te da su proveravali svoje klijente, pa tako i Popovića.

“Kad se javio Popović, odnosno njegovi agenti, nisu mu otkrili identitet, samo su naveli ‘Mr P.’. Iz agencije su onda zatražili njegov pasoš i krenuli su da ga istražuju, i otkrili kontroverzne poslove koje je radio u Rusiji. Na kraju se to mnogo produžilo i nikada nije formirao te firme”, naveo je Dojčinović i objasnio da pomenuti poslovi Popovića u Rusiji uključuju izgradnju Putinove palate, izgradnju olimpijskog naselja u Sočiju koju je pratila velika afera, kao i saradnju sa kontroverznim biznismenom Markom Ričom, vlasnikom kompanije Glenkor.

Komentarišući demanti Popovića, Dojčinović je rekao da ministar zapravo ništa nije negirao, već se sakrio iza “igre reči”. Popović ima seriju ofšor kompanija na Kipru i jednu na Devičanskim ostrvima koje je prijavio i Agenciji za borbu protiv korupcije, podseća Dojčinović i kaže da je verovatno zato Popović naveo da je sve svoje firme registrovao u Evropi i Rusiji, ali to i dalje ne menja činjenicu da se radi o ofšor zonama.

Procenjena vrednost imovine Popovićevih kompanija je 75 miliona dolara, a njihova tržišna vrednost 100 miliona dolara, i to je procena koju je za samog Popovića uradila globalna kompanija PWC, objašnjava Dojčinović, ali ističe da se te vrednosti ne mogu videti u imovinskoj karti ministra u Agenciji za borbu protiv korupcije, jer je u nju upisana samo nominalna vrednost pomenutih kompanija, ali ne i vrednost njihove imovine.

“Imovinska karta ne govori mnogo o bogatstvu, ono što je bitno jeste ne samo koliko je on bogat, već da se malo više sazna o tim poslovima – kako su nastali, čime se bave, itd. Ono što mi je zanimljivo u vezi sa Agencijom je da je ta nominalna vrednost kompanija jako mala. Njegovi poslovi procenjeni su na preko 70 miliona dolara, a svaka od firmi ima nominalnu manju vrednost (…) Tu nećete videti veliku kuću koju ima u Rusiji, a koja se vodi na firmu”, navodi urednik KRIK-a.

Suština nije, kako kaže, da li su ti poslovi legalni li ne, već da se razotkriju tajne. “Najveći problem je što se ofšor zone koriste da se sakrijete iza tih firmi. To je najbolji način da se sakrijete. Mi razotkrivamo imena moćnih ljudi koji tu stoje, a državni organi utvrđuju ima li kršenja zakona”, poručuje on.

Popović je najzvučnije ime iz Srbije u “Rajskim papirima”, ali tu ima još zanimljivih imena, naveo je Dojčinović i dodao da će se KRIK u narednom periodu detaljnije baviti tim temama, a već sutra će objaviti kompletnu dokumentaciju o ministru Popoviću.

 

Ofšor poslovanje nije protivzakonito

Gost Novog dana bio je i advokat Oliver Glišić koji je objasnio da je u postojećem pravu ofšor poslovanje dozvoljeno, i da je jedina zakonska obaveza da vlasništvo u stranim kompanijama prijavite Poreskoj upravi.

Do osnivanja kompanijama u ofšor zonama, kako kaže, dolazi zbog tzv. poreske optimizacije. “To nije utaja poreza. Standard zakona je niži nego standard morala, i veliko je pitanje da se to dovede u neki balans. To nije protivzakonito, možete da osnujete firmu i u centru Londona koja ima ofšor status”, naveo je Glišić i objasnio je da je suština ofšor kompanija u tome da kapital ostaje van domašaja jurisdikcije zemlje čije državljanstvo imate.

I to što je u Agenciji za borbu protiv korupcije upisana samo nominalna vrednost ofšor kompanija ministra Popovića nije protivzakonito, jer je vlasnik obavezan da deklariše samo nominalnu vrednost, dok vrednost imovine kompanija ne mora ni da zna, objašnjava gost Novog dana.

Glišić navodi i da je Kipar ranije bio najpopularnija ofšor destinacija u Srbiji, naročito što je još od 90-ih sa Srbijom imao sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Od 2010. godine se, međutim, Kipar gasi kao ofšor zona i većina kompanija se seli iz te države.

Sada je, kako kaže, sve aktuelnija Malta koja nudi koncept ekonomskog državljanstva, odnosno pasoš u zamenu za investicije u tu zemlju.

“U svetu je u toku takmičenje u privlačenju investicija. I firme koje investiraju u Srbiju su oslobođene poreza na dobit u prvih 10 godina, to je neka vrsta ofšor statusa koji nije definisana kroz kompanijsko pravo”, objašnjava on.

Glišić dodaje i da dok god su propisi u svetu takvi kakvi su, nema mesta veliku sisemsku istragu o ofšor poslovanju.

Kaže da nije iznenađen što nema mnogo političara u “Rajskim dokumentima” jer je u svetu aktuelan koncept politički eksponiranih ličnosti, i velike kompanije imaju uputstvo da političarima ne dozvoljavaju udeo u kompanija koje imaju ofšor status.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari