Dokaz da EPS kuburi sa problemima 1Foto: Fonet / Božidar Petrović

Izjava premijera Aleksandra Vučića da će država izdvojiti 250 miliona evra za nabavku neophodnih mašina i opreme u Rudarskom basenu „Kolubara“ izazvala je oprečne reakcije o tome da li je to opravdano, ali i jedinstven stav da EPS kuburi sa problemima jer da nije tako, država ne bi morala da interveniše.

Slobodan Ružić, nekadašnji zamenik ministra energetike Srbije, kaže za Danas da u razvijenim zemljama nije praksa da država upumpava novac u javna preduzeća kako bi ona investirala u proizvodnju.

– To nigde nije slučaj. To je bilo sasvim normalno u socijalističkoj ali ne i u tržišnoj privredi. Država Srbija ne bi trebalo da daje bilo kakav novac EPS-u, već bi to preduzeće trebalo da za te potrebe koristi sopstvena sredstva. EPS bi trebalo da posluje profitabilno i da puni državnu kasu a ne da se iz budžeta novcem građana finansira njegovo poslovanje – kategoričan je naš sagovornik.

On dodaje da je osnovni razlog zbog čega je država prinuđena da posegne za budžetskim sredstvima kako bi pomogla EPS-u činjenica da to preduzeće nema ekonomski opravdanu prodajnu cenu struje.

– Da je cena struje u Srbiji ekonomski opravdana EPS bi imao zaradu i mogao bi da izdvaja sredstva za potrebne investicije. Na žalost to nije slučaj. Sada je sasvim jasno da su priče o tome kako je EPS u prethodnom periodu uspešno poslovao i počeo da stvara profit u suštini imale samo propagandni karakter kojim je menadžment pokušavao da se dodvori nadležnima. Ne bih hteo da budem pogrešno protumačen. Investicije u Rudarski basen „Kolubara“ su apsolutno potrebne i korisne. Tu dileme nema. Međutim, pogrešan je način na koji se to radi. To je nužno činiti EPS-ovim a ne državnim sredstvima – naglašava Ružić.

Sa tim mišljenjem se slaže i privatizacioni savetnik Branko Pavlović.

– Srbija se obavezala prema Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj uniji da više neće subvencionisati EPS i druga javna preduzeća. Sad država opet planira da finansijski podrži EPS. Podsećanja radi, država je i pre desetak godina takođe izdvojila novac za proizvodnju uglja u kopovima. Sad to čini opet. To je jasan pokazatelj da apsolutno ništa nije urađeno na restrukturiranju i unapređenju poslovanja tog preduzeća, da se njim rukovodi na neefikasan način i da ne postoji bilo kakav plan na koji način upravljati preduzećem i omogućiti mu zaradu iz koje bi finansirao svoje investicione potrebe. EPS nije jedino preduzeće u koje država bez bilo kakve logike i procene upumpava sredstva. Postavlja se pitanje dokle će se tako postupati sa novcem građana Srbije. Očito je da aktuelna garnitura ne zna kako da rukovodi EPS-om niti da ima ideju za izlazak tog preduzeća na „zelenu granu“ – navodi Pavlović.

Sa druge strane, energetičar Vojislav Vuletić smatra da je sasvim legalno i normalno da država pomaže preduzeće čiji je vlasnik.

– Država je dužna da odgovorno pazi na svoju imovinu isto kao što su roditelji dužni da paze na decu. EPS je imao nešto lošije rezultate tokom zime kada je reč o kopanju uglja neophodnog za rad termoelektrana i sasvim je u redu da država pomogne EPS-u i obezbedi mu potrebna novčana sredstva kako bi obnovio mehanizaciju potrebnu za rad u Rudarskom basenu „Kolubara“. Svuda u svetu država pomaže  preduzećima kako bi zaštitila opšti interes. Ako se hrvatska država toliko trudi da spase Agrokor, zašto Vlada Srbije ne bi pomogla EPS-u – navodi Vuletić.

On dodaje da će ta investicija pomoći EPS-u da ostvaruje veću proizvodnju uglja, samim tim proizvodi i više struje i sa većim obimom učestvuje u punjenju budžeta nego što je to sada slučaj.

– Ipak, mora se konstatovati i to da EPS čim nema sopstvena sredstva za takvu investiciju, nije dobro poslovao kako je to tvrdio njegov menadžment – zaključuje Vuletič.

Do zaključenja ovog izdanja Danasa nismo dobili odgovore iz EPS-a i Ministarstva rudarstva i energetike zašto država upumpava novac u to preduzeće dok se Ministarstvo privrede u svom odgovoru proglasilo nenadležnim za slučaj.

Ulaže EPS, a ne država?

Elektroprivreda Srbije će ove godine uložiti oko 250 miliona evra u Rudarski basen Kolubara, saopštio je juče Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike. On je istakao da biti otvorena tri nova kopa – polje E, G i Radljevo, koji će dugoročno obezbediti stabilnu proizvodnju uglja. Antić naglašava da je reč o ulaganju i održavanju postojeće opreme od 31 milijardu dinara koji će, uveren je, kapitalno da utiču na budućnost tog rudarskog basena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari