Dokle god imamo nesređene vlasničke odnose, nema napretka 1

U većini rehabilitacionih centara u Srbiji lečenje je zasnovano na starijim metodama, aparatura je zastarela, objekti su zapušteni.

Ti rehabilitacioni centri žele u nekom trenutku da budu bolnica, a u nekom hotel. To je nemoguće i neodrživo sa aspekta ino, ali i domaćeg gosta, a takvo je stanje sada. Srbija ne raspolaže adekvatnim kapacitetima koji bi dali veće rezultate, tj. tek treba da se uspostavi infrastruktura i definiše proizvod, kaže u razgovoru za Danas Ivan Vitorović, generalni direktor Mona hotel management.

Država je, kako napominje, u većini slučajeva vlasnik ovih rehabilitacionih centara koji sebe nazivaju hotelima.

– Čast izuzecima koji posluju. Ovde imamo dva problema koji koče jedan veliki potencijal koji ima naša zemlja i koji je neiskorišćen. Prvo jeste da se država opredeli šta želi od ovih RH centara, a nema druge nego da se oni privatizuju. Pri tome sam mišljenja da ne trebaju svi da se privatizuju već se mora napraviti strategija šta treba ostati u sistemu zdravstvenog osiguranja Srbije, jer ne smemo zapostaviti lečenje i banjski oporavak naših građana. Time bi se država rešila jednog balasta i podigao bi se kvalitet kako za naše građane, tako i za turiste – ističe Vitorović.

Drugi problem, kako kaže, jeste kadar.

– Sada imamo situaciju da se naši cenjen i visokostručni medicinski kadar, doktori, profesori nalaze u ulogama menadžera RH centara. Pa zar ne bi trebalo da oni budu tamo gde su najkvalitetniji, da leče i bave se svojim poslom. Isto se odnosi i na bolnice. Kako stvari stoje, problem kadra u medicini je problem koji očekuje Srbiju, od nivoa srednjih škola do visokostručnih, a pojedine organizacije izgleda da rade na institucionalizaciji odlaska kvalifikovanog medicinskog kadra iz zemlje – napominje naš sagovornik.

Vitorović tvrdi da potencijala i te kako ima, ali da smo tek u prvim koracima pravljenja infrastrukture za medicinski turizam.

– Da bi dalje ozbiljnije napredovali u ovom značajnom segmentu, treba razgraničiti ulogu RH centara i ministarstva zdravlja, kao i rešiti problem banjskih hotela i PIO fonda koji polaže neka prava na vlasništvu prema onima, a država isti taj fond subvencioniše svake godine. Dokle god imamo nesređene i jasno definisane vlasničke odnose, nema značajnijeg napretka – ističe Vitorović.

I dok se čeka ozbiljniji napredak u segmentu medicinskog turizma, u kompaniji Mona, u čijem sastavu se nalaze i hoteli Argo, Javor, Mona i Villa Bella mogu da se pohvale konstantnim napredovanjem.

– Jako sam zadovoljan jer prvih šest meseci ove godine završavamo sa poslovnim rezultatima na nivou prošle godine koja je bila rekordna, kako po broju noćenja tako i po profitabilnosti hotela. Dostigli smo jako visoku popunjenost hotela od 80 odsto u sva tri objekta u Srbiji. Ono što smo uspeli da poboljšamo ove godine jeste nivo satisfakcije gostiju, što je za dugoročnost poslovanja izuzetno bitan parametar – kaže Ivan Vitorović.

Do kraja godine, kaže, planiraju se dodatna ulaganja u sadržaje hotela poput obeležavanja staza, proširenje otvorenih igrališta u hotelu Javor, obogaćenje wellness sadržaja u hotelu Zlatibor MONA kao i proširenje kongresnih kapaciteta uz jak akcenat na organizaciju spoljnih aktivnosti koje pruža Zlatibor u vidu odličnih uslova za organizaciju tim bildinga i izleta. Garni hotel Argo u centru Beograda, ističe, ulazi u četvrtu godinu poslovanja, tj. zrelu fazu.

Na pitanje da li se plaše konkurencije jer se hotel Argo nalazi svega stotinak metara od Hiltona, na kom se radovi privode kraju, Vitorović ističe kako je Hilton „nešto odlično za Beograd“ i da će bogatiti ponudu hotela sa pet zvezdica i vratiti grad na jedno tržište koje je opalo poslednjih nekoliko godina.

– Jako dobra mikro lokacija hotela koji uz renovirani Cvetni trg, Slaviju i Ulicu kralja Milana će ceo kraj učiniti još atraktivnijim. Naravno, naš hotel Argo posluje na skroz drugom tržišnom segmentu i daleko manjim kapacitetima, tako da će otvaranja Hiltona za nas biti veliki benefit jer ćemo biti komplementaran smeštaj za kongrese i skupove koji traže hotele niže kategorije u neposrednoj blizini – naglašava Vitorović.

Od planova za ovu godinu Vitorović izdvaja i gradnju još jednog hotela na Dorćolu. Trenutno se, kako kaže, priprema dokumentacija, a do kraja godine u skladu sa planiranom dinamikom očekuje se i početak gradnje.

– Biće nam potrebno dve godine da završimo radove i otvorimo hotel i očekujemo da ceo kraj oživi sa ovom investicijom, mislim pre svega na mikro lokaciju Donjeg Dorćola. Beograd doživljava investicioni bum u hotelijerstvu, ponuda je sve kvalitetnija, kao i putna infrastruktura, bilo autoputevi, ili avio saobraćaj. Putna infrastruktura je nešto što doprinosi razvoju destinacije i država je zaista puno uradila na tom polju, uz stabilnost zemlje. Ovde vidimo veliku šansu jer svaki razvoj Beograda povlači dalji razvoj i unutrašnjosti Srbije, tako da očekujemo da se ovaj investicioni bum dalje prelije ka drugim delovima Srbije, na Kopaonik i Zlatibor, što se već dešava, ali ubrzo i na Vrnjačku Banju, Sokobanju, Niš, Novi Sad i Palić – kaže Ivan Vitorović.

Nelojalna konkurencija

„Nelojalna konkurencija u vidu hotela u vlasništvu raznih ministarstava koji posluju na tržištu je i dalje problem, u tom veći što su ovi hoteli u rangu hotela sa tri zvezdice i kao takvi su konkurencija malim i srednjim hotelima koji posluju na ovom segmentu, a znamo da mala i srednja preduzeća čine okosnicu ekonomskog rasta. I dalje je jako puno nelogičnosti. Na žalost država nije se pozabavila ovim problemom i dalje je stanje nepromenjeno i tako gubi i država i privatni sektor, a rekao bih da se rešenje ne nazire tj. da se resorna ministarstva ekonomije i turizma, pre svega, uopšte ne bave ovim problemom. Postavlja se pitanje zašto?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari