Rezervat Uvac, preduzeće kojem je poverena briga o Specijalnom rezervatu prirode Uvac, predložilo je šest projektnih aktivnosti kojima bi se unapredilo to zaštićeno područje i očuvala kolonija beloglavog supa, kao ključne vrednost tog rezervata. Izgradnja vizitorskog (turističko-informativnog i naučno-istraživačkog) centra, kao i pešačke i biciklističke staze, zatim adaptacija seoskih kuća za boravak posetilaca u opštinama Nova Varoš, Prijepolje i Sjenica, neki su od predloženih projekata koji su obuhvaćeni studijom o ekoturizmu u klisurama reka Uvac i Mileševka.

Rezervat Uvac, preduzeće kojem je poverena briga o Specijalnom rezervatu prirode Uvac, predložilo je šest projektnih aktivnosti kojima bi se unapredilo to zaštićeno područje i očuvala kolonija beloglavog supa, kao ključne vrednost tog rezervata. Izgradnja vizitorskog (turističko-informativnog i naučno-istraživačkog) centra, kao i pešačke i biciklističke staze, zatim adaptacija seoskih kuća za boravak posetilaca u opštinama Nova Varoš, Prijepolje i Sjenica, neki su od predloženih projekata koji su obuhvaćeni studijom o ekoturizmu u klisurama reka Uvac i Mileševka. Izrada studije, koja sadrži predloge aktivnosti koje se odnose na očuvanje biodiverzoteta, odnosno obnovu populacije beloglavog supa, poverena je španskoj agenciji Ekotono iz Madrida.
– U predlozima za pomoć i sufinansiranje iz fonda španskog Asahar programa naveli smo izgradnju vizitorskog centra na Rastokama i marine za prihvat čamaca, kojima bi se prevozile male turističke grupe po Uvačkom i Zlatarskom jezeru. Na tom spisku su i nabavka hladnjače za skladištenje hrane za supove, zaštita pećina uvačkog sistema i stvaranje uslova za avanturistički speleološki turizam, ali i postavljanje bilborda na području rezervata. Ti projekti su direktno usmereni na očuvanje lepote i raznovrsnosti predela, stvaranje uslova za održivo korišćenje i plansko uređenje prirodnog područja u interesu nauke, obrazovanja, kulture, rekreacije, ekološkog i seoskog turizma – kaže za Danas Slobodan Ljubojević, direktor rezervata.
Studija se realizuje u okviru međunarodnog projekta Ekorazvoj na ruralnim područjima u Bosni i Hecegovini i u Srbiji, koji podržava Španska agencija za međunarodnu saradnju Ministarstva spoljnih poslova (AECI). Cilj projekta je doprinos razvoju ruralnih područja BIH i Srbije razvijenja tradicionalnog stočarstva i ekoturizma, radi obnavljanja biološke raznovrsnosti, a pre svega populacije lešinara na području Blagaja (BIH), Trebinja (Republika Srpska) i klusira reka Uvac i Mileševka (Srbija). Ta inicijativa je, kako navodi Ljubojević, deo šire regionalne strategije pod nazivom „Akcioni plan za povratak i očuvanje lešinara na Balkanu i obližnjim regijama“, koju je 2002. godine pokrenula Španska fondacija za zaštitu lešinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari