Dozvolili sindikat, ali plate ne vraćaju radnicima 1

Posle dve runde pregovora, poslovodstvo fabrike Falk Ist u Knjaževcu dozvolilo je danas radnicima da se sindikalno organizuju, ali im nije ispunilo glavni zahtev za isplatu „zakinutih“ zarada za april.

Smanjenje za 5.000 dinara većinu plata u ovoj fabrici spustila je na nivo niži od minimalca. To je bio glavni okidač koji je većinu od 800 zaposlenih u ovoj firmi nateralo prošlog četvrtka na štrajk.

Radnike Falk Ista danas je pre šest sati ujutru na kapijama fabrike sačekao spisak „nepodobnih“, odnosno onih koji su privremeno suspendovani sa posla zbog toga što u petak nisu želeli da se potpišu da su protiv obustave rada.

Osim smanjenja zarade, radnici su se pobunili i zbog neplaćenog prekovremenog rada, kao i „nerealno podignutih normi“, koje su, kako tvrde, za 18 meseci „skočile“ za 80 odsto. Juče ujutru velika većina njih, više od 600, potpisalo je i pristupnicu sindikatu UGS Sloga. Podršku radnicima fabrike, jedne od malobrojnih u gradu od 18.000 stanovnika, pružilo je i gotovo 2.000 građana. Oni su, uz povike i zvižduke, prošetali od fabrike do zgrade opštine. Prema navodima pregovarača u ime radnika, u fabriku je tokom danasrašnjeg dana trebalo da stigne i vlasnik iz Italije.

– Još ništa nije dogovoreno, na prvom sastanku rečeno je da poslovodstvo odobrava sindikalno organizovanje, prihvaćeni su još neki manji zahtevi koji se tiču prekovremenog rada, ali nije bilo dogovora da se radnicima isplati 50 evra koliko im je zakinuto od aprilske plate – kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik UGS Sloga.

Klupko u knjaževačkoj fabrici obuće počelo je da se odmotava, radnici tvrde da je bilo više slučajeva mobinga u firmi, da je čak bilo i nekoliko krivičnih prijava koje su podnete, ali da je samo jedna radnica uspela da dobije Falk Ist na sudu i da dobije odštetu. Ona je tužila kompaniju zbog toga što joj šef nije dozvolio da ode u toalet. Međutim, Vladimir Božinović nije bio te sreće i njegova prijava protiv u tom trenutku nadređenog Đanija Brizija, nije prošla na sudu. Kako za Danas kaže, njega je Đani u dva navrata fizički napadao, prvi put nije otišao u policiju, drugi put je, ipak, odlučio da to uradi. Do sukoba je došlo na radnom mestu.

– Objašnjavao nam je svima kako se radi sa cipelama, odnosno šta treba da uradimo kako se ne bi pocepale. Kada sam na tu njegovu priču ja odgovorio sa „si“, što na italijanskom znači „da“, on je počeo da psuje, rekavši da će da mi iščupa ruku iz ramena ako sve ne bude onako kako je rekao i tražio je od mene da izađem napolje da se bijemo – kaže Božinović.

On tvrdi da ga je Đani gurnuo, unosio mu se u lice i psovao, kao i da se sve to desilo naočigled mnogobrojnih svedoka, te da su sve snimile i nadzorne kamere u fabrici. Božinović je slučaj prijavio direktoru, potom i policiji.

– Iz policije su zatražili snimak kamera, a u fabrici su im rekli da kamere ne rade, što nije bilo tačno. Bila su dva svedoka u moju korist, iako ih je bilo mnogo više, mnogi nisu hteli ni smeli da pričaju. Sud je odbacio moju prijavu, rekavši da nema krivične odgovornosti i da mogu da tužim po privatnoj tužbi – napominje Božinović.

On kaže da je pre nego što će dobiti otkaz pre godinu i po dana, kada se sve ovo i desilo, u firmi proveo punih 13 godina i da nikada niko od šefova nije imao problem sa njim. Te 2015. ostao je bez posla, a za nepune dve nedelje ostaće i bez stvari u kući. Zbog duga za kredit od 240.000 dinara stvari iz njegove kuće idu na licitaciju, a izvršitelji su već, kako kaže, popisali sve što ima.

– Dok sam radio, rate sam redovno isplaćivao, sada se nagomilalo 240.000 dinara duga i 26. maja je licitacija, a već sledećeg dana prodaja. Već su mi popisali kompjuter, vitrinu i još neke stvari u kući – ističe Božinović.

O njegovom slučaju, ali i situaciji koja je trenutno u fabrici, radnicima koji se žale na uslove za rad, neisplaćene zarade i „nerealne norme“, pitali smo poslovodstvo, ali odgovore na pitanja nismo dobili, iako smo ih slali i danas i još u petak.

Falk Ist je 2004. privatizovao knjaževačku Ledu, kao i još dve fabrike u Srbiji – zrenjaninsku Kožaru i Frušku Goru iz Rume.

Inspekcija rada u fabrici?

Na zahtev menadžmenta danas je u fabriku došla i inspekcija rada, koja je navodno utvrdila da nije bilo propusta, odnosno da je isplata zarada bila urađena u skladu sa zakonom. Naš list je poslao pitanja inspekciji rada, ali do zakldanasnja ovog broja odgovore nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari