Ministar poljoprivrde Srbije Saša Dragin najavio je juče da će od Ministarstva trgovine tokom ove nedelje zatražiti da Direkcija za robne rezerve otkupi od poljoprivrednika određene količine ovogodišnjeg roda pšenice. „Mislim da Robne rezerve moraju da intervenišu na tržištu pšenice i da otkupe ovogodišnji rod pšenice prema svojim mogućnostima, kako bi se održala cena i obnovile zalihe“, kazao je on, ali nije želeo da navede koliki otkup i po kojoj ceni može da se očekuje.

Ministar poljoprivrde Srbije Saša Dragin najavio je juče da će od Ministarstva trgovine tokom ove nedelje zatražiti da Direkcija za robne rezerve otkupi od poljoprivrednika određene količine ovogodišnjeg roda pšenice. „Mislim da Robne rezerve moraju da intervenišu na tržištu pšenice i da otkupe ovogodišnji rod pšenice prema svojim mogućnostima, kako bi se održala cena i obnovile zalihe“, kazao je on, ali nije želeo da navede koliki otkup i po kojoj ceni može da se očekuje. Dragin je precizirao da bi Robne rezerve trebalo da raspišu konkurs na kome bi mogli da učestvuju isključivo individualni poljoprivredni proizvođači koji imaju najmanje mogućnosti skladištenja žita. On smatra da bi, od onih poljoprivrednika koji budu dali najpovoljniju ponudu, uz odogovarajući kvalitet zrna, Robne rezerve trebalo da uzmu određeni deo, „tako da niko ne bude zakinut i da se svakome jednako pomogne“. Ministar poljoprivrede će od svog kolege Slobodana Milosavljevića tražiti da ispita i da li je pri formiranju cene pšenice ovogodišnjeg roda u Srbiji bilo monopola žitomlinske industrije ili je cena formirana slobodno.
– Ukoliko se analizira tržište pšenice, cena te žitarice u Srbiji veća je nego u zemljama u okruženju. Ipak, u tim zemljama podsticaji po hektaru su veći nego u Srbiji, ali je s druge strane prosečan prinos po hektaru u Srbiji relativno nizak, što utiče na očekivanja poljoprivrednika. Kada neko ostvari rod od 10 tona po hektaru, njemu odgovara i cena od 14 ili 15 dinara, ali ako je rod tri tone po hektaru, njemu ne odgovara ni 22 dinara – naglasio je Dragan i preporučio poljoprivrednicima da, ukoliko ne moraju, pšenicu ne prodaju odmah, već da sačekaju jesen.
Pšenicom je u Srbiji jesenas bilo posejano 462.000 hektara, a ovogodišnji rod se procenjuje na 2,1 milion tona, odnosno u proseku 4,5 tona po hektaru. Prema procenama agrarnih stručnjaka, za izvoz bi trebalo da ostane od 250.000 do čak 600.000 tona pšenice. Trenutno se pšenica otkupljuje po cenama od oko 15 dinara za kilogram. Po podacima Privredne komore Srbije, za ishranu stanovništva Srbija godišnje troši 1,3 miliona tona pšenice, za stočnu hranu 50.000 tona, za semensku proizvodnju više od 200.000 tona, dok se u toku žetve izgubi oko 50.000 tona pšenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari