Sindikat Zastava Oružja zatražio je juče smenu direktora te fabrike Dragoljuba Grujovića zbog loše finanansijske situacije. „Sindikalna organizacija Zastava Oružja kao jedini preostali zaštitnik interesa preduzeća i zaposlenih, pozvala je Dragoljuba Grujovića da podnese ostavku i uputila zahtev za njegovo razrešenje Upravnom odboru fabrike“, navodi se u saopštenju Sindikata Zastavine fabrike oružja.

Sindikat Zastava Oružja zatražio je juče smenu direktora te fabrike Dragoljuba Grujovića zbog loše finanansijske situacije. „Sindikalna organizacija Zastava Oružja kao jedini preostali zaštitnik interesa preduzeća i zaposlenih, pozvala je Dragoljuba Grujovića da podnese ostavku i uputila zahtev za njegovo razrešenje Upravnom odboru fabrike“, navodi se u saopštenju Sindikata Zastavine fabrike oružja. Dodaje se, takođe, da je zahtev iznuđen neodgovornim obećanjima direktora o godišnjem prihodu od 15 miliona dolara i neisplaćivanjem zarada. „Slatkorečivim obećanjima i izjavama, obmanjivani su i zaposleni i javnost. Zaduženost preduzeća od 2,4 milijarde dinara, uz utrošak više od jedne milijarde nezarađenih dinara, rezultat je bavljanja Dragoljuba Grujovića direktorskim poslom… Danas kada je više od 2.700 porodica ostavljeno bez prihoda, a dobavljači repromaterijala vape za bilo kakvom uplatom, ostaje nam da žalimo za 20 miliona dinara, potrošenih na besciljna putovanja, donaciju privatnom strelištu, dovođenje u preduzeće sumnjivih partnera, obezbeđivanjenje materijalne koristi za njemu bliske zaposlene i drugo“, kaže se u saopštenju Sindikata Zastava Oružja.

Izvoz u Ameriku vredan 3,2 miliona dolara

Zastava Oružja je američkom Remingtonu isporučila dva kontingenta lovačkih karabina a početkom maja put Amerike će krenuti treća isporuka karabina. Sa Remingtonom smo se dogovorili do septembra isporučimo 24.000 lovačkih karabina i malokalibarskih pušaka,u vrednosti od 3,2 miliona dolara. Među karabinima koje ćemo ove godine ponuditi kupcima na američkom tržištu su i oni (karabini) od nerđajućeg čelika,čiju smo proizvodnju osvojili zajedno sa ljudima iz američke kompanije. Prvih 2oo karabina od nerđajućeg čelika izvešćemo u Ameriku već ovih dana, dok će još 2.000 karabina biti isporučeno u julu, kada u našoj fabrici počinje njihova serijska proizvodnja“, kaže Dragoljub Grujović, direktor Zastava Oružje.

Reagujući na zahtev Sindikata, direktor Zastava Oružja Dragoljub Grujović izjavio je za Danas da neće da podnese ostavku. „Metod koji Sindikat sada pokušava da primeni dobro je poznat u ovoj fabrici. Koristi se situacija kad država ne ispunjava preuzete obaveze i obećanja prema preduzeću i traži smena direktora. Ja sam u sličnoj situaciji već bio 1998. godine, kad sam se zbog pritiska Sindikata povukao sa mesta direktora. Ovoga puta, međutim, ostavku neću da podnosim, jer imam obavezu prema ostalim zaposlenim, a ne samo prema rukovodstvu Sindikata, koje očigledno želi da vodi poslovnu politiku ove fabrike“, kaže Grujović.
On je demantovao informacije o prezaduženosti fabrike i dodao da je vrednost zaliha preduzeća veća od sume neisplaćenih poreza i doprinosa državi i neizmirenih obaveza dobavljačima. Komentarišući optužbe o neispunjenim obećanjima, Grujović kaže da je Zastava Oružje lane proizvela robe u vrednosti od 19 miliona dolara i da je u 2006. ostvaren plasman od 12 miliona dolara. „Ostvarili bismo i obećanih 15 miliona dolara prihoda da situacija na svetskom tržitu oružja nije bila nestabilna. Ubeđen sam, međutim, da ćemo ove godine imati veći plasman od 15 miliona dolara“, kaže Grujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari