Drakulić: Stranci privilegovani 1Foto: FoNet/ PR BIG

Predsednik kluba Privrednik Zoran Drakulić upozorio je danas da sam podatak da su strani investitori u Srbiji dobili 14,5 puta više subvencija od domaćih, sve govori, a i taj mali deo domaćih su kompanije bliske vlasti i to je veliki problem.

Drakulić je, na onlajn debati „Rast kroz strane direktne investicije: kako i za koga“, ukazao da neće biti velikog privrednog rasta bez domaćih investicija, ali se mnoge do domaćih kompanija plaše da investiraju u Srbiji, jer ne osećaju sigurnost i onda novac plasiraju u regionu.

On je istakao da u Privredniku postoje dva-tri vlasnika kompanija koji planiraju po milijardu evra u narednom periodu, ali da u Srbiji, zahvaljujući politici subvencija strancima, imaju nelojalnu konkurenciju.

Mi nismo tražili subvencije, ali kad vidimo da strane kompanije dobijaju 180.000-200.000 evra po radnom mestu, onda to nije u redu, konstatovao je Drakulić.

Kao primer on je naveo domaću fabriku nameštaja u Jagodini, gde je onda dovedena strana kompanija sa istim proizvodnim programom, dobije besplatno zemljište i subvencije po zaposlenom radniku – to je nelojalna konkurencija.

Takvih primera ima na stiotine, rekao je Drakulić.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić naglasio je da su strane investicije za Srbiju bile važne u jednom periodum, ali da je važno videti ulaže li se u industriju ili u tržne centre, poslovne prostore i stanove. Kako je objasnio, ta druga vrsta investicija ne doprinosi razvoju privrede i zato je važno što veći broj investicija privući u industriju, poljoprivredu i IT sektor.

Generalno, strane investicije su dobrodošle, ali problem je što imaju povoljnije uslove u odnosu na domaće, koje su suočene sa raznim administrativnim preprekama, reketiranjem, a postoje i privilegovani biznismeni blioski vlasti. A da bi se privreda dugoročno razvijala, mora da se osloni na sopstvene snage, ne na strane investitore, zaključio je Arsić.

Predsednica Centra za visoke ekonomske studije Kori Udovički ocenila je da su strane investicije bile neophodne u jednom periodu, jer je državna privreda bila potpuno razrušena i nije bilo kapitala da je oživi.

Ona je na primeru Topličkog okruga ilustrovala stanje kako su, zahvaljujući stranoj fabrici ljudi dobili posao, ali nema nikakve mogućnosti daljeg razvoja te kompanije i njenog proizvodnog programa, a time ni daljeg razvoja tog kraja. Predsednik Samostalnih sindikata metalaca Zoran Marković je, podsećajući na urušavanje domaće privrede i velikih giganata, rekao da je ideja dovođenja stranih investitora bila da se zaposli što više ljudi, a sa što manjom platom. Perspektiva srpskog radnika nije da vuče i plete žicu, zaključio je Marković na debati koju je organizovala Fondacija Fridrih Ebart .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari